Polaznici nastave hrvatskoga jezika i kulture osvojili prvo mjesto za skupni rad na natječaju Hrvatske matice iseljenika - Igračka u srcu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. listopada 2018. - 8:45
Autor: 

S ciljem očuvanja hrvatskoga nacionalnoga identiteta, stjecanja novih vještina i znanja djece predškolskog i školskog uzrasta uz razvijanje jezičnih kompetencija te učenje o hrvatskoj kulturnoj i tradicijskoj baštini, Hrvatska matica iseljenika u suradnji s Hrvatskom školom Boston i Zakladom hrvatskih studija iz Sydneyja objavila je natječaj za djecu i mlade koji žive i obrazuju se izvan RH. 

Sudionici u dobi od 5 do 18 godina natjecali su se u četiri kategorije: likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj.

U natječaju su sudjelovale hrvatske škole iz: Australije, SAD-a, Njemačke, Švedske, Italije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Tema natječaja je bila igračka inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom, a učenici hrvatske nastave izradili su drvenu igračku koju su nazvali Đir po Hrvatskoj. Igra je skupni rad učenika iz Tivta i Kotora, a zamišljena je na način da se od polja broj 1 (START) do polja broj 52 (CILJ) pijuni kreću kako bi obišli cijelu Hrvatsku.

Igru može igrati više igrača, a započinje bacanjem kockice. Broj koji je prvi igrač dobio označava prvo polje na koje igrač treba stati te izvlači karticu s brojem polja na koje je stao. Na karticama su pitanja vezana za hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu, povijest ili zemljopis RH. Polja predstavljaju gradove, otoke, rijeke, planine u Hrvatskoj te njene susjedne države. Ako igrač točno odgovori na pitanje, baca kocku još jednom i igra sve dok netočno odgovori na pitanje ili dok u karticama ne naiđe na pitanje koje u sebi nosi određenu kaznu. Tada kocku daje drugom igraču. Na ovaj način djeca kroz igru uče o Hrvatskoj.

Osim s navedenom igrom, učenici su u natječaju sudjelovali i s još dvije slagalice koje predstavljaju edukativnu igračku pomoću koje dijete uči o hrvatskoj povijesti, kulturi i tradiciji. Prva slagalica predstavlja Kairosa te prikazuje djeci jedan od najljepših primjeraka umjetnosti koji je pronađen u našim krajevima, a koji se danas nalazi u Trogiru. Učenici pomaću slagalice uče o tome što predstavlja bog sretnog trenutka, zašto je prikazan na način na koji je, nešto o samostanu Sv. Nikole u kojem se ovaj reljef čuva te općenito o gradu Trogiru. Ovaj rad naslikala je učenica Doris Deković.

Druga slagalica prikazuje splitsku rivu i Katedralu sv. Duje, a naslikale su je učenice Rozalija Francesković i Melani Sindik. Djeca pomoću ove slagalice uče koju važnost riva ima za Splićane, kako izgleda Katedrala sv. Duje, tko je bio sv. Duje, a tko car Dioklecijan te kako je izgledala hrvatska povijest u njegovo doba. Povezujući sve navedene činjenice, a i još mnoge druge, djeca na kreativan način mogu proći cjelokupnu povijest Dalmacije i njenih vladara te kulturnu baštinu grada Splita.

Pobjednički radovi (prva tri mjesta) iz svake kategorije bit će izloženi u sklopu završne aktivnosti multimedijalnog projekta Igračka u srcu inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom koja će se održati 4. prosinca 2018. godine u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

Rezultate natječaja možete pogledati na sljedećoj poveznici:

 

https://matis.hr/wp-content/uploads/2018/10/iuswebn.pdf