Pomorski muzej promovirao vodič na Brajevom pismu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. rujna 2016. - 10:59
Autor: 

Vodič na Brajevom pismu namijenjen slijepim i slabovidim osobama prvi takvog tipa u Crnoj Gori, sinoć je promoviran u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.

Ovim projektom se omogućava slijepim i visoko slabovidim osobama da se upoznaju s bogatom pomorskom poviješću Crne Gore i kao takav značajan je za razvoj crnogorske kulturne baštine, kazao je Ilija Mlinarević, jedan od autora ovog projekta.

Uz tiskan vodič na Brajevom pismu urađen je zvučni zapis koji je objavljen na sajtu Pomorskog muzeja, umnožen audio zapis na CD-u i distribuiran svim institucijama za slijepe i slabovide u CG.

„Cilj ovog projekta je da se podstaknu i druge institucije u Crnoj Gori da urade isto“, kazao je Mlinarević.

U čast Dana europske baštine koji ima za temu “Kulturna baština i lokalna zajednica” realiziran je ovaj projekt koji znači bogatstvo i jedinstvo različitosti, kazala je Mileva Pejaković – Vujošević, direktorica Muzeja.

Pored Ministarstva kulture vodič je tiskan zahvaljujući Savezu slijepih Crne Gore i Hipomontu.

„Pomorski muzej u Kotoru bit će i nadalje civilizacijsko i kulturno ogledalo i značajna kulturna vertikala Kotora i Crne Gore“, kazala je Vujoševićeva.

Božidar Denda, direktor biblioteke za slijepe CG je poručio da ovakvi projekti ljude čine boljim i kvalitetnijim u ljudskom, profesionalnom i svakom  smislu, prije svega obrazovnom i edukativnom.

“Ovo se u kulturološkom slislu mora posmatrati kao projekat od šireg značaja, jer treba da podstakne i druge ustanove da krenu ovim putem. Takođe vodič treba da podstakne i korisnike, a to su osobe oštećenog vida da još više koriste blago koje se krije među zidovima ovog zdanja, upoznajući tako ne samo naše nego i druga mora i druge civilizacije i ljepotu jer se domovina brani ljepotom. Ali se i tuđa domovina poštuje kroz prepoznavanje njenih ljepota kao što se svoja voli kroz čuvanja blaga koje ona ima”.

„Manifestacija Dani europske baštine, jedinstvena je prilika da se kroz nove, interaktivne metode kulturna baština približi i učini dostupna široj javnosti“, rekao je u ime Ministarstva kulture direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković.

“Vodič na Brajevom pismu, a prije njega prilagođavanje muzejskog materijala osobama sa invaliditetom, važan su doprinos realizaciji principa jednakog prava na kulturu i kulturno nasljeđe, što je jedan od principa nacionalnog programa razvoja kulture. Crna Gora se nizom međunarodnih konvencija obavezala da će težiti omogućavanju kulturnih sadržaja svim njenim građanima. Zbog toga je ovaj događaj izuzetno bitan stimulans ostalim činiocima kulturnog života CG. Ovim vodičem je značajno obuhvaćena i obogaćena i turistička ponuda Pomorskog muzeja”, rekao je Dajković.

Zvucima violine večer su oplemenile profesorice Milena Krivokapić i Bobana Pešić.