Porto Montenegro sponzorira lokalne timove i daruje specijalne nagrade za regatu Tisuću otoka

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 26. kolovoza 2016. - 11:42
Autor: 

Četvrta po redu velika međunarodna Tisuću otoka (Thousand Islands Race), koju organiziraju Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje VAL iz Rijeke, bit će organizirana od 15. do 25. rujna, u klasi ORC i MOCRA, a ove godine PMYC nudi posebnu nagradu za najbolje rangiranu jedrilicu na prvoj etapi regate, kojoj je matični vez u Crnoj Gori. Nagrada je besplatan vez u marini Porto Montenegro od rujna  2016. do rujna 2017. godine, koji uključuje i članstvo u Porto Montenegro Jaht klubu.

Uz to, Jahting klub Porto Montenegro sponzorirat će sudjelovanje  i dva lokalna jedriličarska tima, odnosno dvije jedrilice, na ovoj regati. Za sve informacije o posebnoj nagradi i prijavi za sponzorstvo, svi zainteresirani  se mogu informirati putem e-mail adrese: pmycss@portomontenegro.com.

Za manje od mjesec dana od ove jedinstvene jedriličarske utrke, dolazak je potvrdilo preko 20 skipera s jedrilicama iz Velike Britanije, Austrije, Njemačke, Litvanije, Čilea, Italije, Švicarske, Češke, Slovačke, čime se još jednom potvrđuje međunarodni imidž ove regate.

Format regate ostaje isti, jedri se u dvije etape. Prva starta u Rijeci 18. rujna - flota krstaša prolazi više od 1000 jadranskih otoka, pri čemu jedrilice prolaze pored otoka Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju, kako bi došle do cilja, u Tivat. Uzduž rute od 277 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između otoka i kanala hrvatske obale i zaljeva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom ovog fjorda. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Portu Montenegru 21. rujna, flota starta u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu. U akvatoriju Bokokotorskog zaljeva, 21. rujna održat će se i regata pod nazivom Tisuću otoka  +2, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa sudionicima međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška otoka.

Izbor kursa u ovom navigacijskom natjecanju je izazov i tajna pobjede - umijeće je odabrati jedriti uz obalu ili na otvorenom moru, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujuće faktore da na cilj stignu prije ostalih - to ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži. Regata Tisuću otoka jedri se na jednom od najboljih kurseva koje priroda može pružiti. Beskonačne su mogućnosti odabira najbolje rute pri čemu najkraća ne mora biti i najbrža.