Posjet članova Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 11. listopada 2015. - 9:55
Autor: 

Jučer su prostorije Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore posjetili članovi Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ iz Požege. Predsjednik Vijeća Zvonimir Deković približio je gostima kulturni rad, koji hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori pokušava, u skladu s financijskim mogućnostima, što više održavati i animirati mlade.

Povod dolaska je koncert koji se sinoć održao u crkvi Sv. Duha u Kotoru. Predsjednik Društva „ Vila Velebita“ prof. dr. sc. Josip Fajdić nam je rekao kako je ovo njihov drugi dolazak u Boku, dok je njihov prvi dolazak bio nastup u Donjoj Lastvi prije dvije godine. Fajdić je naglasio da želi „želi slavonsku kulturu približiti Kotoru“, te da je veoma bitna „kultivirana razmjena glazbene kulture između Požege i Kotora, odnosno Tivta“.On je istakao kako Društvo egzistira već punih 19 godina i nastoji čuvati kulturu, tradiciju, povijest i jezik svoga kraja.

Pored brojnih nastupa, Društvo bilježi i vrlo česte humanitarne nastupe. Svoje najzapaženije nastupe Društvo je imalo za Dan državnosti Hrvatske 25. lipnja 2011. u Varšavi, gdje su tom prigodom predstavili glazbenu kulturu Hrvatske i otvorili nova glazbena vrata.

Deković i Fajdić su razmijenili prigodne darove i dokazali kako glazba povezuje ljude ma gdje se oni nalazili.

Susretu je nazočila Danijela Milošević iz Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Miro Franović - nekadašnji  predsjednik HNV- a, kao i tajnica Društva Mirjana Javora.