Posjet Gradske glazbe Dubrovnik HNV -u

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 15. lipnja 2024. - 12:31
Autor: 

Danas su Hrvatsko nacionalno vijeće posjetili članovi Gradske glazbe Dubrovnik, koji u Boki borave povodom “Velikog šušura”, tj. proslave 115. rođendana GPD – Tivat. Goste iz Dubrovnika dočekali su predsjednik HNV – a Zvonimir Deković, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, kao i predsjednik GPD -a Tivat Boris Lanceroti. Domaćini su gostima približili rad Vijeća i hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, ne krijući zadovoljstvo njihovim posjetom Vijeću. Ovo je prvi dolazak članova Glazbe u našem gradu, koja je osnovana 1843. godine.

„Kroz dugu povijest mijenjala je nazive, stapala se s drugim amaterskim puhačkim družinama u Dubrovniku te se konačno konsolidirala završetkom Drugog svjetskog rata. Članom Gradske glazbe Dubrovnik bila je i nekolicina poznatih dubrovačkih i hrvatskih glazbenika. Skupina je proslavila 180 godina neprekinutog djelovanja 7. srpnja 2023. godine, što je obilježila koncertom u Dubrovniku ispred crkve sv. Vlaha. Godine 2003. nastupila je i na povijesnom događaju dočeka Pape Ivana Pavla II. ispred crkve sv. Vlaha izvodeći crkvene korale. Proslavu 160 godina postojanja, glazba je obilježila koncertom u Revelinu, a povodom proslave dobila je 2004. godine nagradu Grada Dubrovnika. Glazba je 2013. za proslavu 170 godina postojanja pripremila svečani koncert ispred crkve sv. Vlaha na kojom je, uz renomirane soliste, a koji su potekli iz Glazbe, sudjelovao i zbor Libertas. Za ovu prigodu je i snimljen dokumentarni film o povijesti Glazbe u režiji Tonka Jovića i koji se premijerno prikazao na svečanom domjenku nakon koncerta u palači Sponza. Dubrovačka glazba 7. srpnja 2023. održala je slavljenički koncert povodom 180 godina svojeg kontinuiranog rada ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku. Na koncertu su kao gosti sudjelovale Mažoretkinje Grada Dubrovnika i Mješoviti zbor Libertas. Koncert je zamišljen kao retrospektiva djelovanja Gradske glazbe te su izvedena djela iz svih većih glazbenih epoha koje je sastav izvodio kroz svoju povijest”.

Vjerujemo da će večeras u 19 sati na Gradskoj rivi Pine, kao i ostali glazbeni gosti:Orkestar Osnovne muzičke škole Tivat, Gradska muzika Kotor, Mjesna muzika Đenovići, Gradska muzika Budva, HKUD Sloga -Trebižat, Gradska muzika Skadar, Gradska muzika Herceg Novi i Gradska muzika Elbasan oduševiti prisutne.