Posjet Josipa Leke Hrvatima u Boki

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 04. lipnja 2015. - 14:12
Autor: 

Danas je predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori posjetio predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko.

Ispred Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, goste su dočekali predstavnici manjine kao i  djevojke u bokeškoj odori. Predsjednik Sabora došao je u pratnji šefice kabineta Sabora Đurđicom Pralas i šefom protokola Zdeslavom Perkovićem.

Izaslanstvo su primili: Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Ivana Sutlić Perić - veleposlanica Republike Hrvatske u Crnoj Gori,  Hrvoje Vuković - konzul Republike Hrvatske, Ljerka Dragičević - parlamentarna zastupnica Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore, Ljerka Sindik - dopredsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća CG, Ilija Janović - predsjednik OO HGI Tivat, Mario Brguljan - predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

Ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI  Marija Vučinović na veliku žalost nije mogla nazočiti susretu zbog neodgodivih obveza u Vladi.

Predsjedniku Sabora je ovo prvi službeni posjet zajednici Hrvata Crne Gore. Na početku sastanka predsjednik HNV-a je izrazio zadovoljstvo da ima priliku upoznati predsjednika Sabora s radom ove zajednice u posljednjih 15 godina: "Nakon 40.-ih godina od kad je ugašeno 50tak hrvatskih kulturnih društava na ovim prostorima, prvi puta 1998. godine obnavlja se Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", 2000. godine osniva se Hrvatsko građansko društvo u Kotoru koje prvi puta pokreće tiskano glasilo Hrvata u Crnoj Gori, 2002. godine formira se Hrvatska krovna zajednica "Dux croatorum"  koja prvi puta formira elektronski medij hrvata u CG - Radio Dux. Nakon toga su Hrvati smatrali da treba politički da se organiziraju i osnovali smo političku stranku Hrvatsku građansku inicijativu. Danas imamo parlamentarnu zastupnicu u Skupštini Crne Gore, ministricu u Vladi Crne Gore, 4 zastupnika u Skupštini općine Tivat i jednog u Skupštini općine Kotor. Mislim da smo na pravom putu, da smo napravili izvrsnu poveznicu s Republikom Hrvatskom, da je upravo hrvatska zajednica u Crnoj Gori postala most između Republike Hrvatske i Crne Gore, i našoj zajednici daje veliki podstrek kad nam visoki dužnosnici  Republike Hrvatske daju potporu".

Ispred zajednice Hrvata predsjedniku Sabora se obratila i parlamentarna zastupnica HGI Ljerka Dragičević, ističući iznimno zadovoljstvo što hrvatski dužnosnici iskazuju želju i interesovanje da se susretnu i upoznaju s Hrvatima u Crnoj Gori.

"Dragi moji domaćini Hrvati, meni je kao predsjedniku Parlamenta obveza i dužnost, a osobno mi je i čast i zadovoljstvo susresti naše sunarodnike diljem svijeta. Ima ih na sreću u 131 zemlji svijeta. Mogu reći da gdje god smo bili,svugdje dobivam pohvale našim sunarodnjacima i to na dvije razine: da su vrijedni i čestiti ljudi i da su vrlo dobro integrirani i lojalni svojoj novoj zemlji. To je tako i u Crnoj Gori, kako su istakli i predsjednik Vlade i Skupštine Crne Gore. Vrlo je važno da ste dobili pravo političkog predstavljanja. Glas hrvatskog predstavnika u Skupštini Crne Gore se čuje i to je jedna kvaliteta koja osigurava da se osjećate kao svoj na svome... Nema bolje kvalifikacije nego da su nacionalne manjine najvažniji most - to je živ, prirodni most. To je vrijednost koja stalno izgrađuje odnos između manjinskog naroda s matičnom državom" - istakao je ovom prigodom Josip Leko.

Hrvatsko nacionalno vijeće je imalo čast da se u otvorenu Knjigu utisaka prvi upiše predsjednik Sabora, nakon čega su razmijenjeni prigodni pokloni.

Današnji posjet Josipa Leke potvrda je dobre komunikacije i suradnje predstavnika hrvatske manjine u CG sa svojom matičnom državom, i dokaz spremnosti Republike Hrvatske da pruži potporu u funkcioniranju hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Sutra će predstavnike hrvatske zajednice također posjetiti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Sastanak je zakazan u uredu HNV-a za 15 sati.