Posjet predstavnika hrvatske nacionalne manjine Zadru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. studenog 2015. - 12:34
Autor: 

Na poziv Zadarske županije, Zadar su proteklih dana posjetili predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori: Marija Vučinović, ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Povod posjeta je poziv Zadarske županije zbog uspostavljanja komunikacije za suradnju s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. U sklopu posjeta, gospođa Vučinović i gospodin Deković u Maloj vijećnici Grada Zadra ,16. studenoga, sastali su se s gradonačelnikom Grada Zadra Božidarom Kalmetom i pročelnicom Ureda Grada Mirjanom Zubčić. Prilikom posjeta Zadru, predstavnike hrvatske nacionalne manjine primio je i župan Stipe Zrilić, koji je s najbližim suradnicima  gostima iz Crne Gore naglasio mogućnost suradnje na području promicanja i očuvanja hrvatske kulturne baštine i razvijanja kulturnih veza s hrvatskim narodom u Crnoj Gori.
Trebamo biti svjesni važnosti potpore matične države, koja mora imati empatiju za hrvatsku manjinu u Crnoj Gori, te biti otvorena za sve vrste suradnje.

Gospodin Deković i gospođa Vučinović posjetili su i Rektorat Sveučilišta u Zadru. Rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Dijana Vican ih je sa svojim suradnicima ugostila, a sastanku je nazočio i bivši rektor Ante Uglešić, s kojim su gosti imali jako ugodnu suradnju. Istaknuta je bogata povijest Hrvata u Boki kotorskoj, te brojne kulturne veze Zadra i Boke. Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori izrazili su izuzetnu zahvalnost zbog mogućnosti studiranja studenata iz Boke kotorske u Zadru i njihova stipendiranja , kao i iste vrste potpore za buduće razdoblje.

Hrvatska knjižnica „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi bit će bogatija za još vrijednih stručnih izdanja, koje će upotpuniti dar Rektorata.

Također, posjet  Nadbiskupiji i nadbiskupu Želimiru Puljiću predsjedniku Vijeća i ministrici je pričinilo izuzetno zadovoljstvo. Razgovaralo se o potrebi zajedništva, obitelji i crkve, te je tom prigodom nadbiskup Puljić darovao gostima svoju knjigu „Obitelj, snaga crkve i naroda“. 

Posjet Zadru je bitan zbog jačanja veza s Hrvatima u Boki kao manjinom i mogućnosti da se ovom vrstom posjeta upoznaju s radom hrvatske nacionalne manjine, koja se trudi raditi na promicanju i očuvanju kulturne baštine i razvijanju kulturnih veza s Hrvatima u matičnoj državi. Ministrica Vučinović je istakla razne mogućnosti suradnje. Između ostalog, kroz nautički turizam Crne Gore, koji je izuzetno razvijen s obzirom da je marina Porto Montenegro otvorila svjetska vrata nautičkom turizmu.

Večer je bila rezervirana za izložbu „Ljepota različitosti“. Izuzetno je zadovoljstvo bilo nazočiti izložbi,jer su na izložbi sudjelovali  umjetnici Tanja Matković i Momčilo Macanović, što predstavlja vrijednu kulturnu vezu između Boke i Zadra. Na izložbi  je također  sudjelovalo 16 umjetnika iz Europe i svijeta, a djela naših umjetnika se mogu pogledati do 30. ovoga mjeseca.