Posjet studenata s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Boki

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 27. svibnja 2024. - 11:19
Autor: 

Proteklog petka, Generalni konzulat RH u Kotoru, posjetili su studenti Odsjeka za  demografiju i hrvatsko iseljeništvo,  Fakulteta hrvatskih studija.

Studenti iz Zagreba su s prof. dr. sc.  Tamarom Bodor i Monikom Komušanac, pročelnicom Odsjeka   za demografiju  i hrvatsko iseljeništvo na terenskoj nastavi u Boki, imali priliku razgovarati s generalnom konzulicom Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminkom Lončarević, predsjednikom HNV – a Zvonimirom Dekovićem, kao i s Marijom Mihaliček, predsjednicom Matice Hrvatske  - Ogranak u Boki.

Generalna konzulica Lončarević  pozdravila  je goste te im približila rad Konzulata, povezanost s hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori, kao i zainteresiranost mladih u Crnoj Gori za nastavak školovanja upravo u Republici Hrvatskoj. Imajući u vidu da je konzulica Lončarević već nekoliko godina u Kotoru, prenijela je studentima svoje  dojmove i mišljenja kroz nekoliko ključnih aspekata.

Predsjednik HNV – a Zvonimir Deković, koji zastupa interese Hrvata u Crnoj Gori govorio je o kulturnom identitetu Hrvata u  Crnoj Gori, koji se odražava  kroz rad hrvatskih institucija i udruga. Također je istakao kako su Hrvati u Crnoj Gori zastupljeni u Skupštini Crne Gore, imajući svog zastupnika, koji se zalaže za prava hrvatske zajednice u državi. Osvrnuo se i na nedavno održani Popis stanovništva, ali s nemogućnošću davanja točnih podataka tj. rezultata o postotku Hrvata koji žive u Crnoj Gori, u odnosu na prethodni popis, održan 2011.

Gospođa Mihaliček je gostima govorila o značaju Matice hrvatske, povezanosti s Matičnom državom te projektima na kojima Ogranak u Boki radi. Kulturni identitet Hrvata  u Boki kroz rad Matice neupitno je bitan, kao i potreba za uključenjem što više ljudi u sam rad Matice i vrijednih projekata.

Hrvati u Crnoj Gori imaju dugu povijest prisutnosti, koja seže stoljećima unazad. Povijesne veze s Hrvatskom su jake, što se reflektira u brojnim segmentima.

Razgovor sa studentima pružio je cjelovit uvid u položaj Hrvata u Crnoj Gori, naglašavajući demografske podatke, političku situaciju, kulturnu baštinu, ekonomsku situaciju i socijalne izazove s kojima se susreću.

 „Cilj studijskog programa je ponajprije posvijestiti među mladim ljudima, koji su nositelji budućnosti Hrvatske krucijalan problem u hrvatskom društvu, a to je opadanje stanovništva, zbog čega je pokrenut  Studij demografije,  koji u svojoj glavnoj sastavnici ima i proučavanje hrvatskog iseljeništva, s obzirom na to da Hrvati iseljavaju dug niz  stoljeća, da u brojnim zemljama u svijetu imamo i manjinske zajednice i hrvatsko iseljeništvo koje nam je važno proučavati za hrvatski ukupni razvoj“ – rekla je prof. Tamara Bodor, koja je istakla kako su na  terenskoj nastavi  studenti četvrte i treće godine Studija demografije i hrvatskog iseljeništva te da je to  Mi relativno mladi Studij, koji je  prošlu akademsku godinu upisao petu generaciju, a na svih pet godina ima otprilike 90 studenta.


Monika Komušanac, pročelnica Odsjeka    za demografiju  i hrvatsko iseljeništvo s Fakulteta hrvatskih studija, naglasila je kako  je: „Ova terenska nastava  početak naših planiranih aktivnosti vezanih upravo uz povezivanje našeg studijskog programa s institucijama koje se bave zapravo očuvanjem hrvatskog identiteta i dijelom povratka hrvatskog iseljeništva, tako   da smo već ostvarili nekoliko početnih koraka vezanih upravo u suradnji s takvim institucijama. Održali smo već nekoliko radnih sastanaka sa Središnjim  državnim uredom za Hrvate  izvan RH te potpisali Sporazum o suradnji i sličan oblik suradnje je trenutno u fazi pokretanja s Hrvatskom maticom iseljenika. Ovo nam je prva terenska nastava koju organiziramo u Hrvatskom iseljeništvu.  Prošle godine smo imali jedan projekt koji je bio vezan uz Hrvate u Boki kotorskoj, tako da sam tom prilikom upoznala  predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća  gospodina Dekovića i gospođu konzulicu Jasminku Lončarević. Tako  je  i došla ta ideja da bi ove godine mogli to sve ponoviti s našim studentima“.

„S obzirom na to  da smo mladi studij, dosta ulažemo u to da promoviramo taj novi studijski program.  Specifičnost je ta što se takvi studijski program izvodi jedino na Sveučilištu u Zagrebu, na Fakultetu hrvatskih studija, tako da vidimo da taj porast za proučavanje problematike same demografije, osobito  hrvatskog iseljeništva raste, tako da iz godine u godinu bilježimo sve, veći broj studenta i evo nadamo se da će ove godine biti ista situacija”  - kazala je pročelnica  Komušanac.