Posjet učenika Generalnom konzulatu RH u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 29. svibnja 2021. - 11:11
Autor: 

Dvije grupe polaznika nastave Hrvatskog jezika i kulture iz Kotora i Tivta ovoga su tjedna posjetili Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru gdje im je domaćin bila generalna konzulica Jasminka Lončarević. 

Osim što je učenicima objasnila čemu služi konzulat i kada se obratiti njegovim zaposlenicima, podijelila je s njima svoj doživljaj Boke kotorske. Uz poeziju Vicka Nikolića govorila je o povijesti Hrvata na ovim prostorima, osobito u Gornjoj Lastvi, ali i na mjestu samog konzulata na čijem se mjestu nekada nalazila Hrvatska pučka štedionica. 

Ususret Danu državnosti koji se u Hrvatskoj obilježava 30. svibnja prisjetila se svog prvog Dana državnosti i radosti koju je tada osjećala. Naglasila je važnost njegovanja tradicije, ali i čitanja! S obzirom na to da smo u Godini čitanja svi smo pozvani na povratak toj disciplini. 

Učenici su posjetili i Pomorski muzej Crne Gore, susjednu zgradu na Pomorskom trgu. Ondje su se upoznali s nekim od najznačajnijih pomoraca u povijesti Boke kotorske, vrstama brodova, oružja, ali i krhkih, ukrasnih predmeta koje su donosili s dugih putovanja u Englesku, Kinu, Japan itd. 

Uz gospođu Ljerku Sindik učenici su mogli naučiti i više o tradicionalnom nakitu i dijelovima bokeljske nošnje. Nešto novo naučili su i o dobro poznatoj Bokeljskoj mornarici koja je usko vezana za obiteljsku povijest nekih polaznika hrvatske nastave. 

Učenici se sa svojom nastavnicom Valentinom Sertić još jednom zahvaljuju konzulici Lončarević i osoblju konzulata, djelatnicima Pomorskog muzeja te Hrvatskom nacionalnom vijeću koje je podržalo kratki izlet.