Posjet učenika prvoj organskoj farmi maslina

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. studenog 2019. - 8:27
Autor: 

U okviru manifestacije „Novembarski dani“, učenici osmog i devetog razreda OŠ „Drago Milović“, s predstavnicima Sekretarijata za turizam i preduzetništvo, Petrom Vujovićem i Radmilom Kilibardom, posjetili su jučer obiteljsko gazdinstvo Moric,  prvu i jedinu organsku farmu za proizvodnju maslinovog ulja u Crnoj Gori. 

Obitelj Moric već više stoljeća čuva bogato obiteljsko nasljeđe  noseći stoljetnu ljubav prema maslini, dok danas, na svom imanju od oko 3 hektara i sa oko 1.000 stabala masline (od kojih su neka stara i preko 300 godina), poštujući tradiciju, uz suvremene metode proizvode ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete.

Loše vrijeme nije omelo djecu da prošetaju maslinjakom, obiđu suvremeni mlin i budu upoznati s naprednom tehnologijom proizvodnje maslinovog ulja te čuju  vrlo poučnu priču ljubaznog domaćina, prof. dr. Ilije Morica, profesora Fakulteta za turizam i ugostiteljstvo u Kotoru. Nakon pojašnjenja o suvremenom načinu proizvodnje maslinovog ulja uz obveznu degustaciju, djeca su posjetila  konobu i stari mlin s presom,  gdje su mogli da vide kako se na tradicionalan način prerađivala maslina i proizvodilo maslinovo ulje, na način kako su to nekada radili naši preci.

Seosko gazdinstvo Moric se bavi i agroturizmom te je kao takvo dobar primjer tradicionalnog imanja koje ide u korak sa suvremenim trendovima bavljenja turizmom.

Imajući u vidu da je 21. 11. ujedno i dan oslobođenja poluotoka  Luštica, predstavnik Općine Tivat Petar Vujović, pomoćnik ravnatelja  OŠ „Drago Milović“ Tomo Goranović i predstavnici obitelji  Moric Ilija i Jovan, položili su cvijeće ispred spomen obilježja poginulim borcima NOR-a u periodu 1941. - 1945. godine.