Poslanik Vuksanović posjetio „Demokratske radionice“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. svibnja 2018. - 8:38
Autor: 

Na radionici je bilo riječi o Europskoj uniji, procesu pregovora Crne Gore sa EU i programima mobilnosti za mlade.

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović posjetio je jučer  Demokratske radionice, gdje je razgovarao s učenicima VIII. 2 OŠ „Njegoš“ sa Cetinja, na temu Europske unije, procesa pregovora Crne Gore sa EU i obrazovanja i razvoja mladih.

Odgovarajući na pitanja učenika o nastanku i funkcioniranju Europske unije, predsjednik Vuksanović je podsjetio na prve filozofske ideje o kreiranju federalno organizirane  Europe  te naglasio važnost poslijeratne suradnje u oblasti uglja i čelika kao temelja mira i suradnje. Dalje, na radionici je bilo riječi o simbolima EU, zajedničkoj europskoj valuti  te o različitim programima za mobilnost mladih. Predsjednik Vuksanović je naglasio važnost učeničkih i studentskih razmjena, kao najboljeg načina za širenje vidika i stjecanje novih znanja i vještina.

U pogledu pregovora Crne Gore sa EU, predsjednik Vuksanović je kazao da je kvalitetno provođenje reformi najvažniji zadatak za cijelo društvo, a da Crna Gora već baštini europske vrijednosti kroz svoju posvećenost multikulturalizmu, miru i suradnji.

Na kraju posjeta, predsjednik Vuksanović je poručio učenicima  da rade na svom obrazovanju i stjecanju novih vještina, kako bi i oni kao mladi građani doprinijeli uspješnosti europskog puta Crne Gore i razvoju našeg društva u okviru zajednice europskih naroda.

Demokratske radionice „Barbara Pramer“ su edukativni program Skupštine Crne Gore, u okviru kojeg djeca koja pohađaju osnovnu školu, na četverosatnoj radionici, stječu znanja o parlamentarnoj demokraciji, donošenju i primjeni zakona, aktivnim građanima, vrijednostima i povijesti  Europske unije i univerzalnim principima pretočenim u ljudska i dječja prava.