Poslanik Vuksanović sudjelovao na sastanku COSAC-a u Sofiji

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 23. siječnja 2018. - 8:27
Autor: 

Sastanak predsjedavajućih odborima za europske poslove parlamenata Europske unije – COSAC, organiziran jučer  u Sofiji obilježila je rasprava na temu prioriteta predsjedavanja, budućnosti Europske unije, kao i uloge makroregionalnih strategija EU za održivi razvoj, stabilnost i bezbjednost.

Sastanak je otvorio Kristijan Vigenin, predsjedavajući Odboru za europske poslove i kontrolu europskih fondova bugarskog Parlamenta, a glavni fokus sastanka bio je usmjeren na isticanje ujedinjene Europe kao jedinog rješenja za snažnu Europu, spremnu da prevaziđe aktualne izazove. S tim u vezi, istaknuto je da se ujedinjenost Europe zasniva na principima zajedničkog djelovanja i konsenzusa, koji vode ekonomskom prosperitetu, socijalnoj koheziji i sigurnosti. Međutim, Europska unija posvećuje veliku pažnju i tehnološkom razvoju, fokusirajući se na ulaganje napora na jedinstvenom tržištu digitalne ekonomije, povezujući sistem obrazovanja s potrebama tržišta, zbog čega mladi ljudi i jesu u centru prioriteta bugarskog predsjedavanja.

U okviru prve sesije, posvećene prioritetima predsjedavanja sudionicima  se obratio Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za europske integracije. U svom obraćanju, predsjednik Vuksanović izrazio je zahvalnost europskim partnerima na podršci koju EU pruža Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu, a koja se obezbjeđuje s različitih europskih adresa. Uvjeren da članstvo Crne Gore u EU zavisi od pojedinačnih zasluga država kandidata, predsjednik Odbora izrazio je očekivanje da će Strategija proširenja za Zapadni Balkan, kroz jasne smjernice, dati doprinos i poticaj za pregovarački proces, zaključujući da proces integracija Crna Gora vidi više kao instrument za izgradnju sigurnog društva, boljeg životnog standarda i socijalne sigurnosti.

Član Odbora za europske integracije Nikola Rakočević govorio je na temu budućnosti Europske unije. U svom izlaganju, Rakočević je istakao da, u momentu aktualne krize, sa kojom se EU suočila, potrebno je da EU pokaže spremnost da se izbori za konkurentnost, time što će podsticati države Zapadnog Balkana da što prije postanu članice. Osim toga, potrebno je da i države članice i države kandidati budu spremni za solidarnost i zajedničku akciju.

U šestom mjesecu  2018. godine, bit će održano  59. plenarno zasjedanje COSAC-a.