Potpisan Sporazum o suradnji između Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ i Udruge Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 06. srpnja 2021. - 11:16
Autor: 

Direktor Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Ilija Subotić i direktorica Udruge Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba Nataša Popović, potpisali su Sporazum o suradnji u cilju daljeg razvoja regionalne i međunarodne suradnje u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Prema riječima direktora Subotića, Sporazum o suradnji prvenstveno otvara mogućnost za koprodukciju i razmjenu kazališnih projekata, kao i gostovanje programskih segmenata Festivala tolerancije u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, ponovno nakon 2014., odnosno 2015. godine.

“Festival koji ove godine obilježava deceniju i po postojanja, posvećen sjećanju na žrtve Holokausta, promovisanju temeljnih ljudskih prava, tolerancije i prihvatanju različitosti, dozvolite da podsjetim, utemeljio je slavni filmski producent, veliki prijatelj Crne Gore i njene kulture, pokojni gospodin Branko Lustig, dvostruki dobitnik Oskara za filmove Šindlerova lista i Gladijator” – rekao je Subotić nakon potpisivanja sporazuma u Zagrebu.

 Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, kako je istakao direktor Subotić, i na ovaj način doprinosi ostvarivanju propisanog javnog interesa u crnogorskoj kulturi, koji se odnosi na stvaranje uvjeta za razvoj svih oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva te regionalne i međunarodne suradnje.

Direktorica Udruge Festival suvremenog židovskog filma iz Zagreba Nataša Popović izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da je činom potpisivanja predmetnog sporazuma Festival tolerancije dobio još jedno međunarodno priznanje i potvrdu svoje kvalitete.

“Potpisan je Sporazum o suradnji i vjerujemo da ćemo sljedeće godine razmijeniti kulturne i umjetničke projekte kroz gostovanje Festivala tolerancije u Crnoj Gori, odnosno na Cetinju” – istakla je, između ostalog, direktorica Popović.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su Dragoljub Janković, sekretar Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, Hrvoje Pukšec, selektor Festivala i Katarina Juras, koordinatorica  razvoja kulturnih i obrazovnih djelatnosti i međunarodne suradnje. Podsjetimo, Festival tolerancije izrastao je iz Festivala židovskoga filma, pokrenut s idejom da se prikazivanjem filmova i osobnim prenošenjem iskustava predsjednika Festivala i dvostrukoga oskarovca Branka Lustiga iz logora Drugog svjetskog rata podigne svijest i održi kolektivno sjećanje na Holokaust. Prerastajući u jedinstvenu kulturno-edukativnu platformu koja se kontinuirano održava posljednjih petnaest godina, tijekom dosadašnjeg trajanja Festivala obrađivane su teme koje publiku potiču na promišljanje i stvaranje tolerantnijeg društva, upozoravajući, pritom, između ostalog, na problem rasizma, diskriminacije, ksenofobije i govora mržnje. Branko Lustig (1932. – 2019.), najpoznatiji i najuspješniji hrvatski filmski producent i dobitnik dva Oskara za filmove “Šindlerova lista” (1993.) i “Gladijator” (2000.). Ugledni časopis “The Daily Beast” uvrstio ga je 2014. godine među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata svih vremena.

 U okviru gostovanja Festivala tolerancije u Crnoj Gori početkom prošle decenije, Branka Lustiga domaća stručna javnost pamti po predavanju “Zagreb-Holivud”, tijekom kojeg je govorio o svojem profesionalnom iskustvu - počev od perioda ex - jugoslavenskih  koprodukcija do sudjelovanja u stvaranju holivudskih blockbastera kao što su „Šindlerova lista“, „Gladijator“, „Hanibal“, „Pad crnog jastreba“, surađujući s najvećim svjetskim redateljima poput Stivena Spilberga i Ridlija Skota. Također, pamtimo ga i po predavanju učenicima cetinjskih osnovnih i srednjih škola na temu Holokausta, razvijanja tolerancije, značaju razumijevanja, poštovanja različitosti i prava svakog pojedinca na život. Uz to, u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju, a potom i u Podgorici, prikazivani su neki od najboljih filmova svih vremena na temu Holokausta (“Sarin ključ”, “Dječak u prugastoj pižami”, “Dama sa brojem šest”, “U potrazi za mađioničarem”, “Kolet”,...).