Potpisan Ugovor o snabdijevanju Herceg Novog vodom iz Regionalnog vodovodnog sistema

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 26. travnja 2017. - 9:05
Autor: 

Direktorica hercegnovskog poduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Jelena Đaković i direktor Javnog poduzeća „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Goran Jevrić, potpisali su jučer Ugovor o snabdijevanju Herceg Novog vodom a izvorišta Bolje sestre za ovu godinu, čime je i  dogovoren početak procesa dugoročne suradnje grada Herceg Novog s ovim poduzećem.

„Obostrana želja je da uspostavimo što bolje odnose i na taj način omogućimo da Herceg Novi iz regionalnog vodovoda dobija oko 200 l/s vode“, poručio je tim povodom potpredsjednik Općine Herceg Novi Dragan Janković. Kako je objasnio, sa ovim, dodatnim količinama vode bile bi zadovoljene potrebe hercegnovske rivijere i poluotokaLuštica.

 

„Na ovaj način Herceg Novi zaokružuje rješavanje pitanja vodosnabdijevanja“, istakao je Janković.  „Obezbijeđeno je da grad vodu dobija sa lokalnog izvorišta Opačica, iz sistema Plat i sada i iz regionalnog vodovoda“.

 

„Prošle godine smo pokazali da se može obezbijediti uredno vodosnabdijevanjeopštine Herceg Novi tokom čitave godine. Kao što znate, uvidjeli smo sve probleme koji su ranijih godina opterećivali Novljane i postigli da lani imamo jednu od najuspješnijih godina u posljednje tri decenije kada je u pitanju snabdijevanje vodom. Skinuli smo na neki način tu hipoteku da je grad koji nema vodu sa Herceg Novog“, zaključio je Janković.

Direktor JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Goran Jevrić iskazao je zadovoljstvo što su jučerašnjim  potpisivanjem ugovora eliminirani  svi razlozi da Hercegnovska rivijera od Kamenara do Zelenike ima problema s nedostatkom kvalitetne vode za piće. Kako je rekao, tako se stječu uvjeti da 2017. godina bude druga za redom u kojoj se u Novom neće osjetiti nedostatak vode.

 

Istakao je odličnu suradnju poduzeća na čijem je čelu shercegnovskim „Vodovodom“ i lokalnom upravom, kao i s Općinom Tivat i tamošnjim poduzećem „Vodovod i kanalizacija“.

„Samo zajednički možemo vodovodni sektor na Crnogorskom primorju držati održivim i samo cjelovito posmatrajući izazove možemo omogućiti ono što je naša obaveza – da građani imaju uredno vodosnabdijevanje tokom 365 dana u godini“, kazao je Jevrić.

Preko dijela vodovodnog sistema u Tivtu, Herceg Novi će ove godine dobivati 40-50 l/s, i prije konačnog spajanja grada na regionalni vodovodni sistem. Jevrić je podsjetio da je najsuvremenijom metodom saniran dio starog cjevovoda na teritorij Općine Tivat, kako bi osigurali da se Novljanima  kroz novi sistem doprema voda visokog kvaliteta.

 

„Cijenim da građani Herceg Novog možda najviše od svih na primorju Crne Gore cijene uredno vodosnabdijevanje, jer su zahvaljujući pogrešnoj lokalnoj politici u posljednjih 20 godina i previše dugo bili žedni“, poručio je Jevrić.

Na otvaranje ponuda za tender za nabavku radova na povezivanju Općine  Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem 13. 4., stiglo je pet ponuda. U narednih dva dana tenderska komisija će da završi ocjenjivanje ponuda i očekuje se odluka o izboru ponuđača i potpisivanje ugovora, informirao je Jevrić.

Nakon potpisivanja ugovora rok je 180 dana da se završe radovi i Herceg Novi bude spojen na regionalni vodovodni sistem. Jevrić očekuje da bi građevinski radovi trebalo da počnu 1. 10., i da će u roku od 4 mjeseca biti postavljeno ukupno 3,2 kilometra cijevi.

Direktorica „Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi“ Jelena Đaković kazala je da će tijekom tri nedjelje rekonstrukcije tunela Trebinje-Dubrovnik, najavljene za kraj svibnja, Herceg Novi u sistemu imati 40-50 l/s vode više nego lani.

Kako je istakla, očekuje vrlo kratke prekide u vodosnabdijevanju, na nivou prošle godine ili još blaže.

Najavila je da već ove nedjelje kreće ispiranje i testiranje cjevovoda, što su pripreme za preuzimanje vode iz regionalnog vodovodnog sistema.