Potpora RH strateškim projektima hrvatske nacionalne manjine

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 09. listopada 2020. - 11:49
Autor: 

Na 13. sjednici Vlade Republike Hrvatske, na Dnevnom redu se našao i Prijedlog zaključka davanju potpore strateškim projektima hrvatske nacionalne manjine.

Na prijedlog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske uvršten je i projekt potpore Radio Dux-u, jedinom hrvatskom elektronskom mediju u Crnoj Gori.

Kao što stoji i u obrazloženju „za očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta posebnu važnost imaju mediji te stoga treba dati potporu dvama strateškim medijskim projektima: projektu središnje institucije i zastupničkog tijela hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore: Potpora Radiju hrvatske nacionalne manjine – Radio Duxu, jedinom elektroničkom mediju hrvatske nacionalne manjine, koji ima vrlo veliku važnost za informiranje Hrvata u Crnoj Gori i koji značajno doprinosi afirmaciji hrvatske kulture u tamošnjem medijskom“, za projekt će se izdvojiti 150.000 kuna.

Ovim prijedlogom Središnjeg ureda je prepoznat značaj projekta Radio Dux-a, gdje su predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori u Zagrebu u nekoliko navrata, prilikom susreta, razgovarali i o problemu stalnog financiranja Radija Dux te o mogućnosti ovog vida potpore.

Također, zaključkom Vlade, na prijedlog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, iz proračuna će se za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici izdvojiti 1,3 milijuna kuna.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas istaknuo je kako će realizacijom tog projekta hrvatska zajednica dobiti primjereno središte za tri ključne institucije u Republici Srbiji - Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačku ustanovu "Hrvatska riječ".

Za projekt "Kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji" izdvojit će se 200.000 kuna, kao i za projekt "Potpora radu Hrvatskoga kazališta u Pečuhu u Mađarskoj".

Projekt "Hrvatskog štamparskog društva iz Gradišća u Austriji - Hrvatske novine, 110 godina izlaženja" dobio je 150.000,00 kuna.

Ovih pet projekata predstavljaju suradnju četiri države s matičnom državom te vid potpore, koji ne može ostati nezamijećen.