Povijesni događaj za hrvatsku zajednicu u Srbiji – nakon 75 godina rodna kuća bana Josipa Jelačića u hrvatskom vlasništvu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 18. srpnja 2020. - 12:00
Autor: 

Hrvatska zajednica ušla je u posjed rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, i u tome povodu jučer  je priredila predaju ključeva upravi Zaklade „Spomen dom bana Josipa Jelačića“. Predsjednica Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Jasna Vojnić ključeve kuće uručila je upravitelju Zaklade Goranu Kauriću i poručila kako je riječ o povijesnom događaju.

„Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu ponovno je vraćena hrvatskoj zajednici, koja je njome raspolagala prije sedam i pol desetljeća. Proces njezina otkupa i ponovnog vraćanja u posjed bio je mukotrpan i trajao je 17 godina, kada je pokrenuta ta inicijativa“, izjavila je Jasna Vojnić poslije svečanosti i konferencije za novinare u prizemlju kuće.

Ona je zahvalila državnim tijelima Srbije jer su izdvojila 600.000 eura za otkup većeg dijela objekta, koji će biti središte okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada ali i cijelog Srijema.

„Imamo naznake da će i vojvođanska vlada sudjelovati u obnovi kuće. Vjerujemo stoga da će ona biti ne samo središte okupljanja mjesnih Hrvata, već i poveznica srpskog i hrvatskog naroda kao i dvije države“, dodala je predsjednica HNV-a.

Upravitelj Zaklade Goran Kaurić je ovom prigodom izjavio da će njihova prva zadaća biti obnova kuće koja „izvana izgleda lijepo, ali je iznutra u lošem stanju i nefunkcionalna“.

„Da ona bude pravi reprezent hrvatske zajednice, naše kulture, tradicije i povijesti“, naveo je Kaurić.

Zadaća Zaklade u dobivenom objektu bit će očuvanje i prezentiranje tradicijske i suvremene kulture Hrvata Petrovaradina i Novoga Sada, kao i zaštita kulturno-povijesnog nasljeđa hrvatske nacionalne manjine  kroz afirmiranje lika i djela bana Josipa Jelačića. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je rekao da je ulazak u posjed rodne kuće bana Jelačića treći kapitalni projekt koji je realiziran na temelju dogovora predsjednika države Aleksandra Vučića s vodstvom hrvatske zajednice 2018.

Nakon svečane primopredaje, prisutni uzvanici obišli su prostorije kuće koje su ovom prilikom i blagoslovljene. 

Izvor: HINA, Josip Stantić

Foto: NIU Hrvatska riječ, Nada Sudarević