Poznati hrvatski znanstvenik Ivica Puljak održao predavanja u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. ožujka 2018. - 9:49
Autor: 

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ organizirao  je predavanja prof. dr. sc. Ivice Puljka, hrvatskog fizičara, koji je sudjelovao  u istraživanju i otkrivanju Higgsovog bozona sa  znanstvenicima u Švicarskom CERN-u, Europskom vijeću za nuklearna istraživanja.

U suradnji s  Osnovnom školom „Njegoš“ i kotorskom Gimnazijom, Puljak je  s posebnom pažnjom učenicima prenio  svoja znanja i strast za prirodnim znanostima  na jednostavan i njima razumljiv način.  Proveo ih je  kroz priču o tome kako se svemir razvijao,  prikazavši teoriju širenja svemira od Velikog praska do danas. Svemir je beskonačni prostor  koji nas okružuje i koji sadrži milijarde galaksija, zvijezda i planeta, ali i ogromne prostore tamne materije,  koju ne možemo vidjeti i kazao da je znanstvenicima  poznato samo 5 posto svemira dok se o preostalih 95 posto još uvijek  ništa ne zna.

Svojim ležernim i zabavnim načinom predavanja profesor Puljak je uspio   fascinirati  i učenike  i profesore, a kao glavnu poruku školarcima istaknuo je da je za sve što u životu vrijedi potreban strpljiv i predan rad i da je to jedina garancija uspjeha.

U prepunoj dvorani  Kina „Boka“ prof.dr.sc. Puljak pokušao je  prisutnima  odgovoriti  na tri vječna pitanja – Što smo, gdje smo i kuda idemo? Na prva dva  pitanja znanost  je u većoj mjeri odgovorila. Danas znamo od kakvih su atoma ljudi sastavljeni i odakle su ti atomi stigli. Većina njih dolazi ili iz Velikog praska ili iz raznih vrsta zvijezda u svemiru. Zato – svi smo zvijezde! Saznali smo puno toga i o nama samima, ali i o svemiru, njegovim počecima, sastavu i budućnosti.

Sve je bilo propraćeno vrlo slikovitim slajdovima, a Puljkov dinamičan i duhovit način predavanja, oduševio je prisutne koji su za njega imali i brojna pitanja