Prčanj - predstavljanje monografije "Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. srpnja 2022. - 9:04
Autor: 

NVU Društvo za kulturni razvoj „Bauo" iz Petrovca na Moru, u suradnji sa Samostanskim kompleksom sv. Nikole na Prčanju (Kotorska biskupija), u atriju ovog Samostana u petak, 8. 7., s početkom u 21h, priređuje predstavljanje monografije "Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta",  dr. Mirjane Blagojević, odvjetnice  i povjesničarke prava. 

Na predstavljanju će govoriti autorica, dr.  Mirjana Blagojević, mr. Dušan Medin, arheolog i jedan od urednika monografije, kao i Jasmina Bajo, bibliotekarka, koja će biti u ulozi moderatorice  programa. Ulaz je slobodan i svi zainteresirani  su dobrodošli.

O knjizi

„Podsjećamo, izdavači monografije su izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda i petrovačko Društvo "Bauo". Prvo izdanje objavljeno je 2020., a zbog interesovanja stručne i šire javnosti, 2021. godine je doštampano drugo izdanje.  Urednici drugog izdanja su Zorica Stablović Bulajić, izvršna direktorica izdavačke kuće HeraEdu, i mr. Dušan Medin ispred Društva "Bauo". Monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju dr. Mirjane Blagojević, odbranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr. Mirko Vasiljević, dr. Dragan Nikolić i dr. Žika Bujuklić, mentor. Sadržaj knjige prilično je bogat i raznovrstan, ispisa na preko 600 strana, i nudi, kako bolje upućenom čitaocu tako i onom prosječnom, mogućnost da sveobuhvatno sagleda i razumije kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada Južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domenu pomorskog prava. S druge strane, u knjizi je zastupljena i manja cjelina koja tretira pomorsko pravo i Budve i Paštrovića, dosad uglavnom slabije istraživanih s tog ugla.  Knjiga je dio biblioteke-edicije "Vrt“ u kojoj izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje da tumače kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Stoga su za izdavače potpisane Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća HeraEdu, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica izdanja, kao i Mila Medin, izvršna direktorica Društva "Bauo". Recenzenti monografije su prof. dr. Žika Bujuklić, mentor, prof. dr Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Istorijskog arhiva Kotor“.