Predavanje ''Austrougarsko graditeljsko naslijeđe na Vrmcu'' održano u Gornjoj Lastvi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 20. studenog 2022. - 12:39
Autor: 

Danas je u  Domu  kulture ''Ilija Marković“ u  Gornjoj  Lastvi,  u   okviru  „Novembarskih dana“,  Kulturno zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva priredilo kulturno  - umjetnički događaj.

 Prisutne je pozdravila arhitektica  Marija Nikolić, koja je podsjetila  kako se Kulturno zavičajno udruženje Napredak Gornja Lastva bavilo zaštitom  na  unapređenju materijalne i nematerijalne baštine, ali da je  ovo prigodna prilika govoriti upravo o Vrmcu, imajući u vidu temu graditeljskog nasljeđa.

Predavanje  ''Austrougarsko graditeljsko naslijeđe na Vrmcu''  održao je gospodin

Radojica Pavičević, autor knjige ''Werk – Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori'', koji je kazao kako mu je posebno  zadovoljstvo što je  u Gornjoj Lastvi, mjestu koje  je rado obilazio kada je  došao u Boku.

Tijekom predavanja, govorilo se o  graditeljskom nasljeđu na veoma zanimljiv način.  Prikazan je i  nekadašnji izgled Vrmca tj. objekata koji su se nalazili na određenim područjima te naglašava nemogućnost dolaska do podataka što se dogodilo s određenom vojnom opremom. Tema je svakako opširna, ali je gospodin Pavičević uspio bar dio svog istraživanja predstaviti nazočnima.

Među prisutnima su bili veleposlanik  Austrije Karl Muller i veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, kao i predsjednik Općine  Tivat  Željko Komnenović.

U glazbenom  dijelu  programa nastupile su Bruna Matijević i Nevila Klakor.