Predavanje prof. Ljubice Štambuk o don Graciji Brajkoviću

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. veljače 2018. - 8:55
Autor: 

U sklopu Tripundanskih dana – Dana Bokelja u Rijeci koji se već tradicionalno održavaju u Rijeci, predviđeno je predavanje koje će održati Ljubica Štambuk, prof. pod nazivom: Spomen na don Graciju Brajkovića, zaslužnog bokeljskog svećenika i znanstvenika. Predavanje će se održati u petak, 23. veljače 2018., u Gradskoj vijećnici grada Rijeke s početkom u 17:30.

Mons. Gracija Brajković (1915.-1994.), skroman i samozatajan svećenik s uspjehom je djelovao na mnogim područjima duhovnog stvaralaštva, posebno kao teolog, arhivist i povjesničar. Njegove publikacije i bogata kartoteka predstavljaju dragocjenu građu za generacije koje se bave i koje će se u budućnosti baviti različitim vidovima istraživanja povijesti Boke, posebno don Gracijina rodnog Perasta.

Predmet njegova najvećeg zanimanja i duhovne privrženosti bilo je svetište Gospe od Škrpjela na otočiću ispred Perasta, žarište pobožnosti bokeljskih katolika i riznica sakralne baštine. Izuzetno vrijedan muzejski postav kojega je don Gracija ustanovio i uredio, kao i čitav otočić Gospe od Škrpjela na kojem je ostavio brojne tragove, zadivljuju mnogobrojne posjetitelje.

Upoznavajući don Gracijin život i djelovanje, upoznat ćemo i mnoge činjenice o Perastu i šire o Boki kotorskoj, čija bogata prošlost i kulturna baština predstavljaju i dio hrvatskog povijesnog i kulturnog nasljeđa.