Predavanje za mlade o Bokeljskoj mornarici održano u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. siječnja 2019. - 9:21
Autor: 

Učenici hrvatske nastave s profesoricom Brankicom Vrbat nazočili su jučer predavanju za mlade „Bokeljska mornarica živi kroz stoljeća“, koje je održano u press dvorani Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav“.  Pokrovitelj ovog projekta  je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Nakon odgledanog kratkog filma o Bokeljskoj mornarici, predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice Aleksandar Dender upoznao je mlade s djelovanjem Bokeljske mornarice od početka do danas te naglasio kako je ona danas samo memorijalna organizacija, kojoj je cilj očuvati sjećanje na ovo jako vrijedno nematerijalno kulturno naslijeđe. On je govorio o nastanku Bokeljske mornarice, kao i o predanju koje stoji iza Katedrale: „Bokeljska mornarica iz Kotora najstarija je institucija na tlu Crne Gore, poslije katoličke crkve. Osnovana je 13. januara 809. godine, prije tačno 1210 godina. Uvijek je bila vezana za crkvu i svoje zaštitnike, najprije za Sv. Nikolu, a onda za Sv. Tripuna. Sv. Tripun je bio rimski vojnik koji je primio hrišćanstvo. Rođen je 232. godine poslije Hrista. Kotorski trgovac Andrija Saracenis otkupio je mošti Sv. Tripuna, a Bokeljska mornarica, po predanju, tada je otplesala Kolo u njegovu čast i krenula je procesija kroz grad. Kažu da se kovčeg u kome su bile mošti Sv. Tripuna zaustavio na mjestu gdje je sadašnja katedrala i niko nije mogao da ga pokrene. Na tom mjestu Kotorani su napravili prvobitnu crkvu Sv. Tripuna 809. godine, da bi 1166. godine bila napravljena katedrala“.

Dender je naglasio da ovaj projekt predstavlja dobar način da se djeca poduče o svojoj kulturnoj baštini: „Naša djeca ne znaju mnogo o svojoj prošlosti. Ovo je jedan od pravih koraka koji služe da djeca shvate što je njihovo kulturno naslijeđe i da se bore za njegovo očuvanje“.

Gracija Škanata upoznao je mlade s oružjem i odorom Bokeljske mornarice, što njima bilo posebno interesantno. Nazočnima se obratio i Krsto Milutin, koji je 2009. godine bio Mali admiral i recitirao Lode s Katedrale. „Nema toliko mladih ljudi koji bi htjeli biti u Bokeljsku mornaricu, što je žalosno. Na nama mladima ostaje sva ta budućnosti i treba da održavamo tradiciju i da je vodimo dalje“, kazao je Milutin.

Na samom kraju predavanja Anto Petrović je govorio stihove pjesme „Bokeljska mornarica“, koju je napisao dr. Miloš Milošević, a potom su se učenici uputili u katedralu Sv. Tripuna, Pomorski muzej Crne Gore, a zatim u prostorije Bokeljske mornarice, gdje su dodatno proširili svoje znanje.