Predsjednici Općina Kotor i Tivat obišli gradilište zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 08. travnja 2016. - 9:16
Autor: 

Predsjednici Općina Kotor i Tivat, dr. Aleksandar Stjepčević i Ivan Novosel sa svojim suradnicima obišli su gradilište zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za Općine Kotor i Tivat u Đuraševićima.

 

Ovo postrojenje je namijenjeno za prečišćavanje otpadnih voda za Kotor i Tivat. Njegov kapacitet iznosi 72000 ES (ekvivalent-stanovnika).

Predsjednik Općine Kotor, dr. Aleksandar Stjepčević, ukazao je na važnost ovog projekta: "Kako bismo opravdali epitet ekološke države, sačuvali diverzitet morske flore i faune, nastavili da iz godine u godinu privlačimo sve veći broj kvalitetnih turista, zajedničkim naporima moramo konstantno poboljšavati situaciju primorske regije. Upravo takva kolaboracija dobrih snaga, rezultirala je postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda."

 

Radovi su započeti 23. siječnja 2015. a planirani završetak radova je 20. lipanj 2016. kada će postrojenje biti pušteno u rad.
U tijeku su završni radovi i testiranje opreme. Nakon puštanja postrojenja bit će potrebno da prođe nekoliko mjeseci do postizanja projektiranog stupnja prečišćene vode.

Vrijednost ugovora iznosi 10,247 milijuna eura.

 

"Smatram da je ovakav projekat od izuzetnog značaja ne samo za gradove Kotor i Tivat, već i za kompletnu Crnu Goru, jer čineći dobra na lokalnom nivou, svi zajedno postižemo i kolektivno dobro", dodao je dr. Aleksandar Stjepčević, predsjednik Općine Kotor.


U svom izlaganju predsjednik Općine Tivat Ivan Novosel nije krio svoje zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova koji su otpočeli 23.1.2015. godine. „Ovo je primjer dobre saradnje i dobre komunikacije dvije opštine. Prvo da su opštine prepoznale značaj izgradnje postrojenja, a drugo da ovo predstavlja krunu ulaganja koje smo imali proteklih godina u zaštiti životne sredine, prije svega Bokokotorskog zaliva. Ovo je i kruna ulaganja opštine Tivat u izgradnji kanalizacionog sistema u koji smo uložili ogromna sredstva da bi došli do ovog finala, odnosno postrojenja. U planu je da se do početka sezone, zajedno sa opštinom Kotor i Direkcijom za javne radove, sanira i havarisani ispust u zalivu Trašte. “ – istakao je tom prilikom Novosel. Nastavljajući nesmanjenom dinamikom na radovima kada je u pitanju završetak kanalizacione infrastrukture u Općini Tivat, posebno u gornjim djelovima grada, Donjoj Lastvi i Gradiošnici, Novosel je najavio da ćemo u najskorije vrijeme moći konstatiratii da je cijeli prostor Općine Tivat pokriven kanalizacionom mrežom.

 

Pored predsjednika Općina i njihovih suradnika, obilasku gradilišta su nazočili predstavnici kompanije WTE koja izvodi radove i GKW Consult koja vrši nadzor nad izvođenjem radova, predstavnici kotorskog i tivatskog vodovoda, kao i predstavnici Vodacoma, agencije za implementaciju projekta vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Crnogorskom primorju.