Predstava za djecu “Čudovište iz smeća” u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 12. lipnja 2016. - 11:01
Autor: 

Glavni program 24. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu obilježit će još jedna sjajna predstava. U nedjelju, 3. 7. 2016. Festival će svojoj publici dovesti Pozorište sjenki Ćengiza Özeka iz Istanbula i to s predstavom “Čudovište iz smeća”.

“Da li ste ikada bacili smeće u more? Ako jeste, da li ste ikada razmišljali o tome šta će se desiti sa tim smećem?

„Postoji riba čiji je zadatak da čisti more! Ona svom poslu pristupa sa velikim osjećajem odgovornosti. Ova riba je pojela toliko smeća da se pretvorila u čudovište, ali u čudovište dobrog srca. Odlučno pokušava da pojede svo smeće i da održi more čistim. Najviše mrzi plastične flaše. Oh, šta to bi?! Karađoz baca plastičnu flašu u more! Iznenada, čudovište se pojavljuje i suočava se sa Karađozom. Pratimo ribu ispod površine mora, zalazimo u stomak čudovišta, plovimo morem Karađozovim malim čamcem i sve to na platnu površine 150x100 cm. Kada se bezazlena i privlačna vizija svega ovoga spoji sa notama tradicionalne muzike, zajedno stvaraju ogroman i fantastičan svijet lutkarstva u sjenci (marioneta i sjena).”

Oni koji odgledaju ovu veličanstvenu komediju ne mogu da povjeruju da je iza scene samo jedna osoba koja upravlja s toliko figura (marioneta).

Ćengiz Özek (1964.) se bavi tradicionalnim turskim pozorištem sjenki zasnovanom na Karađoz figurama. Sa bogatom karijerom i velikim brojem nagrada i priznanja za njegov doprinos teatru sjenki i autorska djela, s pravom se može nazvati autoritetom u oblasti lutkarskog teatra sjenki, naročito kada je u pitanju Karađoz. Predstava Čudovište iz smeće predstavlja modernu interpretaciju ove tehnike, što približava tradiciju savremenom društvu i bavi se problemima današnjice poput zagađenja životne sredine. Osnivač je Internacionalnog lutkarskog festivala u Istanbulu, koji se tradicionalno održava svakog maja od 1998. godine“.

Uskoro vam otkrivamo još zanimljivih programa koji će ovog ljeta da pokrenu val  dječje kreativnosti u Kotoru.