Predstavljeni suvremeni hrvatski pisci u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. rujna 2019. - 10:38
Autor: 

Predstavljanje višestruko nagrađivanih hrvatskih pisaca Nikole Petkovića i Zorana Ferića održano je sinoć u Multimedijalnoj dvorani  kotorskog Kulturnog centra, u organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske Rijeka i Grada Rijeke, a u suradnji s JU Kulturnim centrom „Nikola Đurković“ Kotor, Gradskom bibliotekom i čitaonicom, Ogrankom Matice hrvatske u Boki kotorskoj, Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore.

Moderatorica večeri bila je profesorica Višnja Višnjić- Karković, viša stručna suradnica Odjela za kulturu Grada Rijeke, koja je ukratko predstavila ove autore.

Nikola Petković i Zoran Ferić približili su publici svoja književna djela na jako zanimljiv i duhovit način te je publika imala priliku postavljati im pitanja i bliže se upoznati s romanima i radovima, koji su cijenjeni i nagrađivani.

Nikola Petković (1962.) je književnik, književni kritičar, sveučilišni  profesor, esejist, publicist, urednik, prevoditelj i scenarist. Redovni je profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za kulturalne studije i Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Znanstvene i stručne radove, poeziju, prozu i književnu kritiku objavljivao je i objavljuje u mnogim domaćim i inozemnim zbornicima, listovima, časopisima. Bio je predsjednik Hrvatskog društva pisaca od 2011. do 2018. Dobitnik je književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman za roman Put u Gonars u izdanju Profila za 2019. godinu.

Zoran Ferić (1961.) je diplomirao jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i od 1994. radi kao profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj XVIII. gimnaziji. Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987. godine, ali prvu knjigu priča, „Mišolovka Walta Disneya“, objavio je 1996. godine. Nakon deset godina dobio je za nju Nagradu Dekada. Za drugu knjigu priča, „Anđeo u ofsajdu“, objavljenu 2000. godine, dobio je Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine. Knjige su mu prevedene na njemački, engleski, poljski, ukrajinski, slovenački, talijanski i španjolski jezik.