Predstavnice Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore na okruglom stolu posvećenom prevenciji diskriminacije nacionalnih manjina u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 05. studenog 2017. - 9:18
Autor: 

Predstavnice Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore – dopredsjednica Vijeća Ljerka Sindik i tajnica Vijeća Ana Vuksanović sudjelovale su na okruglom stolu, odnosno radionici za predstavnike nacionalnih vijeća manjina u Crnoj Gori, koji se proteklih dana održao u Budvi u organizaciji Programske kancelarije Vijeća Europe u Crnoj Gori  i Europske unije  te uz potporu Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore. Okrugli stol dio je  zajedničkog programa  Europske unije i Vijeća Europe  pod nazivom «Podrška nacionalnim institucijama u prevenciji diskriminacije u Crnoj Gori - PREDIM».

Okrugli stol otvorio je predstavnik resornoga Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore Fikret Ljuljanović, nakon čega su panelisti okrugloga stola , a ujedno i konzultanti/ce  Vijeća Europe za pitanja nacionalnih i etničkih manjina,  prof. dr. sc. Siniša Tatalović, mr. sc.  Eva Vukašinović i prof. dr. sc.   Erzsébet Szalayné  Sándor predstavnicima manjinskih nacionalnih vijeća, Vijeća Europe, Delegacije EU-a u Crnoj Gori i resornoga Ministarstva u sklopu svojih izlaganja  približili sistemska rješenja, tj. institucionalni i zakonodavni okvir Republike Hrvatske, Republike Srbije, odnosno Republike Mađarske  na području ostvarivanja i zaštite prava nacionalnih manjina i nacionalnih zajednica. Paneli su obilovali primjerima iz prakse, što su svi sudionici pozdravili kao odista dragocjenu informaciju.

Nakon svakog pojedinačnog panela uslijedile su vrlo korisne i informativne diskusije na temu zaštite i mogućnosti ostvarivanja prava manjinskih nacionalnih zajednica, kao i prevencije i suzbijanja asimilacije i diskriminacije po osnovi pripadnosti određenom narodu, odnosno naciji. 

Eksperti Vijeća Europe su se kod predstavnika svih manjinskih vijeća interesirali o tome što predstavnici nacionalnih vijeća u Crnoj Gori vide kao glavnu problematiku referentne nacionalne manjine te na koji način oni vide mogućnosti rješavanja , odnosno poboljšavanja statusa pripadnika svojega naroda.

Prof. dr. sc.  Erzsébet Szalayné  Sándor  je tijekom radionice obavila i individualne razgovore s predstavnicima svih nacionalnih vijeća manjina u kontekstu afirmacije prava i  zaštite nacionalnih manjina.

Dodajmo da su na  okruglom stolu , uz predstavnike organizatora ( Ana Krušić i Lajoš Lakatoš, resornoga ministarstva ( Fikret Ljuljanović, Tatjana Radulović i Bijondina Mehmedi) i  panelista,  sudjelovala i po dva predstavnika svih manjinskih nacionalnih vijeća u Crnoj Gori.