Predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz Crne Gore na Forumu hrvatskih manjina

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 05. studenog 2016. - 9:29
Autor: 

Stručni skup, koji uspješno organizira Hrvatska matica iseljenika 4. studenoga je, po 22. put, u Zagrebu okupio predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz Crne Gore, Srbije (Vojvodine), Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Italije (Molisea), Rumunjske i Makedonije. Nedostajali su, iako najmalobrojniji, predstavnici Hrvata iz Bugarske i Kosova i, nažalost, Austrije.

Prije početka skupa sudionike i v.d. ravnateljicu Matice Mirjanu Anu-Mariju Piskulić na Pantovčaku je primila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Osvrnuvši se na temu ovogodišnjeg foruma Mladi u hrvatskim manjinskim zajednicama – sadašnjost i perspektiva, Predsjednica je kazala kako su mladi od iznimnog značaja i njezinog osobnog interesa. Dodala je kako mladi u našim manjinskim zajednicama imaju posebno mjesto u očuvanju hrvatskih korijena, nastavljanju tradicija i povezanosti s Domovinom.

Prilikom susreta predstavnici hrvatskih manjina upoznali su Predsjednicu Republike s položajem i problemima s kojima se susreću, s posebnim naglaskom na obrazovanje na hrvatskom jeziku u susjednim zemljama.

U ime hrvatske zajednice u Crnoj Gori predsjednici Republike Hrvatske  se obratio Zvonimir Deković, koji je izrazio zahvalnost na prijemu i upoznao s nastojanjima Hrvata uBoki.

Okupljenima se  na Forumu najprije obratio novi rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine HMI Marin Knezović, koji je moderirao skup zajedno s kolegom po struci, članom UV Matice Đurom Vidmarovićem.

Nazočnim gostima, sudionicima Foruma, predstavnicima Državnog ureda za Hrvate izvan RH i medija obratili su se pročelnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, predsjednik UV HMI Milan Kovač i ravnateljica Matice Mirjana Ana-Marija Piskulić.

Skup je ove godine propitivao temu „MLADI U HRVATSKIM MANJINSKIM ZAJEDNICAMA – SADAŠNJOST I PERSPEKTIVA“.

Moderator Knezović prisutne je upoznao i s novom manjinskom nadom Hrvata u Crnoj Gori, Adrijanom Vuksanovićem, koji je održao prigodni govor.

Uslijedila su izlaganja Petra Antunovića i Ivana Botterija iz Slovenije, Zvonimira Dekovića iz Crne Gore, Nenada Živkovića iz Makedonije, Dražena Petrekanića iz Srbije, Đanina Kutnjaka iz Slovenije, Svjetlane Zeković iz Crne Gore, Dražena Ilića iz Srbije, Gabora Győrvárija iz Mađarske, Antonelle D’Antuono iz Italije, Stanislave Stantić Prćić iz Srbije, Ane Gojtan iz Mađarske i rasprava.


U radu Foruma sudjelovali su: Mata Matarić iz somborskog KUD-a „Vladimir Nazor“, ravnateljica OŠ. Tavankut Stanislava Stantić Prčić, Dražen Ilić iz Hrvatskog kulturnog centra u Novom Sadu, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice Darko Sarić Lukendić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, Nenad Živković i Branko Sekovanić, predsjednik i potpredsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji, Lenka Koprivova iz Udruge Sdruženi občanů chorvatské národnosti v ČR, članica odbora HKD Čunovo Kristina Maschkanova iz Slovačke, ravnateljica HOŠIG -a iz Budimpešte Ana Gojtan, ravnatelj pečuške gimnazije Miroslav Krleža Gabor Győrvári , predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan, urednik Hrvatskog programa Mađarske radiotelevizije Tamas Furi, Petar Antunović i Ivan Botteri iz Hrvatskog društva Ljubljana, vlč. Marko Zadravec iz Hrvatskog kulturnog društva Velenje, predsjednik HKD Velenje Mijo Dujmović, Đanino Kutnjak uime Saveza hrvatskih društava u Sloveniji te Anca Svetlana Facraci iz Karaševa u Rumunjskoj.