Predstavnici Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u posjet HNV-u

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 29. travnja 2015. - 13:27
Autor: 

Jučer je u Podgorici održana 1. sjednica međuvladinog Mješovitog odbora za manjine između Republike Hrvatske i Crne Gore.

 

Tom prigodom delegacija iz Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske danas je posjetila ured Hrvatskog nacionalnog vijeća. Delegaciju su sačinjavali:  Daria Krstičević, predstojnica Ureda i supredsjedateljica hrvatskog dijela MMO-a, Milan Bošnjak - zamjenik supredsjedateljice i načelnik sektora za provedbu projekata i programa Hrvata izvan RH u Državnom uredu, Ivan Zeba - tajnik hrvatskog MMO-a i viši stručni savjetnik u Državnom uredu, mr.sc.Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica u Ministarstvu kulture RH, Slavica Vuković, nadzornica za unutarnje poslove u Upravi za upravne i inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova RH, Staša Skenžić, pomoćnik ministra u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Domaćin sastanka bio je Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG, a osim njega sastanku su nazočili Mersudin Gredić, tajnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava CG i supredsjedatelj crnogorskog dijela MMO-a, Tatjana Radulović - samostalna savjetnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava CG, Vladimir Marvučić - član MMO-a i HNV-a,  Marija Vučinović - ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore, Ljerka Dragičević - parlamentarna zastupnica HGI u Skupštini Crne Gore, Adrijan Vuksanović - predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", Hrvoje Vuković- konzul RH u Crnoj Gori, Ilija Janović - predsjednik OO HGI Tivat, Ljerka Sindik - podpredsjednica HNV-a i Ana Šarčević - profesorica hrvatske nastave u Crnoj Gori.

 

Na početku sastanka nazočne je pozdravio Zvonimir Deković, izrazivši zadovoljstvo što ima prigodu ugostiti visoke uzvanice i upoznati ih s radom i problemima HNV-a i hrvatskog manjinskog naroda u CG - i. Deković je naglasio važnost postojanja i održivosti Dux Radija, kao jedinog elektronskog medija Hrvata u Crnoj Gori, i zamolio predstavnike Državnog ureda za potporu u nabavci adekvatne i neophodne opreme za funkcioniranje ovog medija.

Ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović poželjela je dobrodošlicu uzvanicama u ime HGI i naglasila: „Mi smo ovo postigli na način vođenja politike, odrađivanje našeg političkog programa i tu smo danas gdje jesmo. Očito je vrijeme pokazalo da smo izabrali dobar put, na koji način da realiziramo naš politički program i danas imamo uspjeha na način da smo prepoznatljivi u Crnoj Gori, što je najbitnije od svega toga. Mi smo danas relevantni politički čimbenik, koji se pita shodno našoj političkoj moći i shodno našoj veličini, ali sigurno da smo uvaženi s koje god pozicije dolazimo. Ono što mi očekujemo od Republike Hrvatske kao politička stranka – to je potpora“.

 

Predstojnica Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim radom i postignutim uspjesima hrvatske zajednice u Crnoj Gori: „Mi u Hrvatskoj smo doista ponosni na sve ono što vi činite, na sve vaše uspjehe, posebice u svjetlu činjenice da ste briljantno integrirani u crnogorsko društvo, a istodobno čuvate i njegujete hrvatski identitet. Mi smo s našim Hrvatima u Srbiji uspostavili suradnju s hrvatskim europarlamentarcima, i onda smo tražili da nekoliko mladih ljudi, koji govore engleski jezik, pošaljemo na određenu praksu u Brisel na mjesec dana, što je moguće realizirati sa svim našim europarlamentarcima. Taj isti princip možemo primijeniti i kod vas. Danas se ništa ne može bez projekata, tako da to smatram jednim od bitnijih prioriteta kojima bi se svi zajedno trebali zabaviti“.

Današnji sastanak je još jedan dokaz da hrvatska manjina u Crnoj Gori nije na margini društva, da sudjeluje u političkom i kulturnom životu njegujući i promovirajući vlastiti identitet, kroz očuvanje jezika, tradicije i kulture hrvatskoga naroda, i da u tome ima potporu svoje matične države.