Prekrasan koncert u kotorskoj katedrali

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 04. veljače 2017. - 20:38
Autor: 

Uoči središnje proslave Svetoga Tripuna, večeras se bazilikom svetoga Tripuna, ispunjenom do posljednjeg mjesta, orila pjesma sjajne klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ iz Splita.

Glazbenu večer otvorila je himna Svetome Tripunu, koju je izveo Mješoviti zbor kotorske katedrale, a potom se nazočnima obratio generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan.

Klapa „Sveti Juraj“ posvećena je očuvanju tradicionalne dalmatinske pjesme, kao i pjesama sakralnog i domoljubnog karaktera. Ova dva žanra, donekle klapu čine posebnom na sceni klapskoga dalmatinskog pjevanja, koji je 2012. godine UNESCO uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine. Veseli nas što je klapa iskazala želju da još jednom bude sa nama, jer klapa nosi ime Svetoga Jurja, prvotnog zaštitnika Kotorske biskupije i starokršćanskih vremena. Vojnici su, koji ne nose oružje, već osvajaju pjesmom. Pjevaju sakralne i rodoljubne pjesme.  I tako nam donose priču koja ima teološko utemeljenje. To je priča o dva Jeruzalema, zemaljskog i nebeskog, podsjećajući nas pjesmom da je kršćanin biće usmjereno k nebu“- kazao je don Anton Belan.

Klapa je, na prijedlog don Antona Belana, koncert započela pjesmom „Misao svijeta“, za koju je stihove napisao hrvatski pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević, a uglazbio Krešimir Magdić. Potom su izvodili sakralne i neke od obrada domoljubnih pjesama. Za sam kraj oduševljenu publiku razgalili su izvedbom svoje neslužbene himne „Vivat Croatia“ a potom su im se u izvedbi „Bokeljske noći“ pljeskom i pjesmom pridružili i svi prisutni.

Koncert su pored kotorskog biskupa mons. Ilije Janjića nazočili mons. Tomo Vukšić – vojni biskup iz BiH, apostolski nuncij Luigi Pezzuto koji će sutra predvoditi Pontifikalnu svetu misu, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega, konzul RH u CG Hrvoje Vuković, brojni svećenici Kotorske biskupije i lica iz javnog i kulturnog života Grada, te hodočasnici koji su organizirano došli iz Zagreba i Šibenika.

Bila je ovo jedna prekrasna večer u našoj Katedrali, a sutra se u 10 sati pred Katedralom igra Kolo Bokeljske mornarice, nakon čega će uslijediti sveta Misa i svečana procesija.