Premijera filma "Duga" u hotelu "Chedi"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. srpnja 2021. - 10:35
Autor: 

Višestruko nagrađivani film "DUGA" redatelja Aleksandra Vujovića , imat će crnogorsku premijeru u petak, 9. 7., u 21:30h, u  Amfiteatru hotela "Chedi”, Luštica Bay. Događaj organizira Centar za kulturu Tivat u suradnji s Veleposlanstvom Italije u Crnoj Gori.

Premijera filma zvanični je festivalski događaj u repertoaru  “Purgatorija”. Najavljeno je prisustvo filmske ekipe ovog crnogorskog ostvarenja, a događaj će pratiti i komorni orkestar.

Film je tijekom prošlog tjedna dobio još dvije festivalske nagrade na međunarodnim festivalima u Slovačkoj i Turskoj. Naime, film je nagrađen na International World Film Awards festivalu u Slovačkoj u kategoriji za najbolji kratkometražni film (Best Short Film) .

U Turskoj, film je nagrađen na Nicomedia International Bi-Monthly Film Awards festivalu u kategoriji za najbolji inspirativni film (Best Inspirational)

Od svjetske premijere krajem listopada 2020., Vujovićev film, dobio je ukupno 17 međunarodnih nagrada i priznanja. Selektiran je na oko 40 festivala u natjecateljskim kategorijama na međunarodnim festivalima u Italiji, Španjolskoj, Turskoj, Češkoj, Kini, Indiji, Grčkoj, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Ukrajini, Sjedinjenim Američkim Državama, Srbiji, Brazilu i Francuskoj.
Film je  imao španjolsku premijeru na 32. izdanju prestižnog Aguilar Film Festival-a, jednom od najkvalitetnijih nacionalnih festivala sa GOYA licencom (GOYA® qualifying festival), gdje je od prijavljenih preko 2000 filmova, Vujovićeva Duga uvrštena u selekciju od 14 međunarodnih filmova koji su se natjecali u kategoriji De Campo za nagradu Águila de Oro for Best De Campo Short Film. 
Regionalnu premijeru, Vujovićev film imao je 68. izdanju Martovskog festivala u Beogradu, otvaranjem međunarodnog natjecateljskog programa u kategoriji kratkometražnog igranog filma.    

U prosincu 2020., film je dobio nominaciju i bio finalista na 6. Mercy to Universe International Short Film and Screenplay Competition u Istambulu. Također, u prosincu 2020. film je dobio nominaciju i bio finalista na 11. China International New Media Short Film Festival-u u Kini gdje je prikazan u kategoriji KingBonn Awards Selection.


Film Duga (Rainbow) čiju režiju, montažu i izvršnu produkciju potpisuje Aleksandar Vujović, realiziran je u okviru međunarodnog projekta "CIRCE", financiran iz europskih fondova u produkciji Apulia Film Commission, u izvršnoj produkciji Boka F i uz podršku Filmskog centra Crne Gore. Film je nastao po motivima istinite priče iz knjige "Dipingo dunque esisto!" prestižnog talijanskog umjetnika Gaetana Grila. Scenario je po ideji i sinopsisu Aleksandra Vujovića napisala Jelena Lela Milošević, direktor fotografije je Vladimir Vučinić, izvršni producenti su Aleksandar Vujović i Anja Sekulić, scenograf Stanislav Nikičević, originalna glazbena kompozicija Slobodanka Bobana Dabović Đurić, dizajn zvuka, snimanje, obrada i mix Aleksandar Brajovć, music editor Mihailo Miha Radonjić, color grading i mastering Living Pictures - Beograd, kolorist Filip Orlandić, specijalni efekti - 2D animacije Andrea Carpentieri, supervizor postprodukcije Stefan Orlandić, šminka i frizura Milka Stojanović, a kostimografkinja je Jelena Roganović Đurić. 
Uloge tumače: Nikša Radojičić, Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić.

Ulaz  je slobodan, a broj mjesta je ograničen po preporukama Savjeta za borbu protiv korona virusa COVID-19.