Preminula Mani Gotovac

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. studenog 2019. - 11:21
Autor: 

Mani Gotovac, najpoznatija hrvatska teatrologinja, kazališna kritičarka i prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta, preminula je na 80. rođendan.

Legenda hrvatske kulturne scene Mani Gotovac preminula je točno na svoj rođendan, 12. studenog, nakon duge i teške bolesti.

Rođena Splićanka, karijeru je izgradila kao novinarka, spisateljica, kazališna kritičarka, a nakon studija se zapošljava prvo kao novinarka na radiju, a zatim kao kazališna kritičarka u časopisila “Prolog”, “Scena”, “Forum” i drugdje.

Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca, te ga je zadržala i nakon razvoda. Živjela je u Zagrebu, pisala prozu, kazališne eseje, a bavila se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu.

Mani Gotovac gostovala je i u Tivtu, gdje je promovirala svoj roman “Fališ mi” i bila gost Radija Dux. Publika u Tivtu je također imala priliku vidjeti i predstavu u njezinoj režiji “Pričaj mi o Gorkome”, nastalu prema spomenutom romanu. Bila je članica i predsjednica  stručnoga žirija tivatskih ,, Purgatorija" u više navrata.