Prestanak hibernacije

Time to read
3 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 11. travnja 2022. - 11:35
Autor: 

U nastavku vam donosimo odgovor Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne gore,  na tekst Marije Vučinović  ,,Dom kulture u Donjoj Lastvi i dalje treba da bude Dom hrvatske zajednice“, objavljen na  portalu BokaNews.

Netko pokušava oživjeti političkog mrtvaca, spojiti ga na respirator i  dati mu umjetno disanje pred lokalne izbore u Tivtu koji su zakazani za peti lipnja.

Od bivše potpredsjednice Općine Tivat, bivše vijećnice ,bivše predsjednice HGI-ja, bivše ministrice (u dva mandata bez portfelja) nismo ni očekivali bolje očitovanje.

U ovom svom obraćanju preko Bokanews-a objasnili ste svima u Tivtu, i šire, razloge zašto ste bivša.

Loš je pokušaj bivše ministrice da preko medija stvori lažnu sliku o HNV-u i HGI-ju . Neistina je kako se Dom daje u podzakup, ali od Vas je to i očekivano. Da posjedujete bilo kakav dokaz o tome,  Vi bi to, siguran sam, procesuirali, kao što ste tužili Upravnom sudu Vladu Crne Gore, čija ste bila ministrica, da Vas je HGI protupravno smijenio. Odgovor od suda ste dobili i, ako imate potrebe za tim, sami ga komentirajte. Ako čovjek nema što dobro reći o sebi, a ima potrebu, on će početi pričati loše o drugima.

O Radio Dux-u, nažalost, Vaš stav je poznat od ranije. Kada je HNV tri mjeseca pomagalo Dux-u da isplate plaće Vi ste rekli: Kada nema novaca,  ugasimo ih! Lako je gasiti, teško je održavati, a mi ćemo i dalje, na Vašu žalost, održavati Radio Dux, jer u Domu, kojega smo mi obnovili, sada platu prima sedam mladih Hrvata i potpuno smo svjesni da Vi o ovim činjenicama ne razmišljate. Znamo i razlog.

Prozivate mene da HNV mora biti organizacija svih Hrvata u Crnoj Gori. On to jest, on će to i biti dok god  nosi hrvatsko ime, ali nadam se da ćete se složiti sa mnom u tome da oni koji su se odvojili od temeljnih hrvatskih vrjednota i koji ne žele da u Crnoj Gori aktivno rade na očuvanju hrvatske povijesti, kulture, Katoličke crkve, običaja i jezika, na njihovu žalost, nisu dobro došli kao članovi HNV-a.   Iako su za članove Vijeća izbori tajni, kao što znate, u javnom prostoru, takvi se mogu nacionalno deklarirati kako god se osjećaju.

Što se tiče Vašeg zalaganja za očuvanje hrvatskih vrijednosti, najbolje govori jezik kojim ste napisali Vaš tekst kao bivša predsjednica hrvatske stranke i u dva mandata ministrica ,također, ispred hrvatske stranke. Pametnom dosta. Čovjek najviše kaže o sebi onda kada govori o drugome, iz prostog razloga, jer ekspresiju svog karaktera jedino tako možemo ispoljiti.

Dakle, Vaš tekst, iako nije obiman, teško je razumljiv, jer ste uvijek u koliziji sama sa sobom. Pitam se, kako ste uspjeli spojiti ove dvije Vaše rečenice u istom tekstu:

1.        „Podsjećamo da je svaki Hrvat u Crnoj Gori predstavnik svog naroda, bez obzira na političku angažovanost.“

2.        „…naglašava da niko sebe kao pojedinac, ne može smatrati jedinim predstavnikom hrvatskog naroda jer to ne donosi dobro hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori.“

Više sam nego uvjeren, gospođo Vučinović, da znate kako HRS nije hrvatska stranka i da ste Vi stajanjem na mjesto predsjednice tog Projekta, svjesno stali u službu onih koji su 30.kolovoza 2020. smijenili vlast, rušeći HGI-ov parlamentarni status, koristeći je kao najslabiju kariku za urušavanje većinskog 41.  poslanika u Skupštini Crne Gore. Zato, gospođo Vučinović, nemojte da Vas čudi kakav stav ima Republika Hrvatska prema HRS-u jer nadam se da ste se uvjerili da je on identičan  stavovima europske Crne Gore i  stavovima svih Vaših bivših kolega ministara.

Nije na meni da tražim razloge zašto je Vaš bivši kadar bio nositelj liste HRS-a. Zašto je nakon izbora nagrađen  napredovanjem u ovoj postojećoj vlasti?  Je li bilo nekih razmirica nakon izbora i zbog čega? Da li mu je netko iz obitelji, i kao čiji državljanin, zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore? Je li mu tako iskazana zahvalnost za angažman? Gdje ste Vi tu? Da li znate da su na listi stranke kojoj ste Vi sada na čelu, od 28 imena, dva pilota JNA iz devedesetih i supruga trećega? Da li znate da Vaš uvaženi član  liste iz Nikšića javno kaže da je za HRS glasovao jer je studirao u Hrvatskoj i voli Hrvate? Zar Vam nije čudno da se tog uzvišenog osjećaja ljubavi prema Hrvatskoj i Hrvatima sjetio tek 2020.godine, dakle punih 18 godina nakon formiranja HGI-ja. Rekao bih, zakašnjela ljubav !

Na kraju ovog iznuđenog odgovora Vama, gospođo Vučinović, moram priznati da se slažem samo u jednom s Vama, a to je da Dom u Donjoj Lastvi mora ostati u vlasništvu hrvatske zajednice.

 

                                                                                                           Zvonimir Deković