Prijem Crnogorske paneuropske unije u članstvo International Paneuropean Union

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 01. lipnja 2016. - 10:10
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo priopćenje Crnogorske paneuropske unije:

"Na sjednici Predsjedništva Međunarodne panevropske unije donijeta je jednoglasna odluka o prijemu Crnogorske panevropske unije u punopravno članstvo ove najstarije evropske asocijacije koja se bavi pitanjima evropskih integracija i sveevropskog jedinstva. Sjednica je održana u okviru Međunarodne konferencije „Bosna i Hercegovina, Jugoistočna Evropa, Evropska unija: Izazovi integracija i regionalne saradnje u kontekstu globalizacije“, u Sarajevu od  27.  do 29.  maja.

Na Konferenciji je, pored predsjednika Međunarodne panevropske unije Alaina Terrenoira, potpredsjednika, akademika prof. dr Mislava Ježića i generalnog sekretara prof. dr Pava Barišića bio prisutan veliki broj uglednih članova MPEU, gostiju, visokih državnih zvaničnika, diplomata, univerzitetskih profesora i intelektualaca iz više evropskih država: Francuske, Njemačke, Španije, Belgije, Švajcarske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Albanije. Crnogorsku panevropsku uniju su predstavljali generalni sekretar Vladan Lalović, potpredsjednik Đorđe Raičević i član Mirza Mulešković. Odluka o prijemu crnogorskog ogranka u veliku i uticajnu panevropsku porodicu ima poseban značaj, ne samo za njegovo dalje jačanje i rad na promociji modernih evropskih vrijednosti i vizije buduće stabilnije i prosperitetnije Evrope, zajedničke kuće svih njenih naroda, nego i za državu Crnu Goru i sve njene građane.

Članovi Međunarodne panevropske unije su usvojili Deklaraciju u kojoj se sa posebnom pažnjom osvrću na međudržavne odnose u zemljama regiona i apeluju na smirivanje tenzija koje su sve izraženije u posljednje vrijeme. Ovaj dio Evrope mora biti stabilan, jer je stabilizacija jedan od uslova na evropskom putu svih njegovih zemalja. Stoga se potpisnici Deklaracije traže veću angažovanost Evropske unije u implementaciji politike stabilizacije. Dalje se na tragu regionalne saradnje daje puna podrška Jadransko-jonskoj strategiji čije su članice: Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Grčka geografski, saobraćajno, energetski i intresno tijesno povezane. Panevropska unija poziva sve zemlje EU na jedinstvo u izazovima i krizi u kojoj se nalazimo. Evropski projekt nije upitan pa istovremeno apeluje da politika stabilizacije i proširenja bude bude jedan od najvažnijih tekućih zadataka radi bolje evropske budućnosti."