Priopćenje HGI: Odgovornost vlasnika lutajuće stoke

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 11. ožujka 2016. - 15:48
Autor: 

Hrvatska građanska inicijativa obavještava svoje članove, simpatizere i posebno građane Tivta koji posjeduju kuće, vikendice i imanja na padinama poluotoka Vrmac, da se poduzimaju aktivnosti koje će osigurati taj prostor od neodgovornog i vrlo opasnog načina gajenja krupne stoke koje je u posljednje vrijeme eskaliralo s nekoliko veoma grubih incidenata.

Bilo je potrebno više decenija da se krene sa sustavnom akcijom, koja bi napokon zaustavila devastaciju imanja i okućnica, koju prouzrokuje lutajuća stoka. Uz ogromne štete na obiteljskim imanjima od Gradiošnice, Mrčevca, Bogdašića, Mažine pa sve do Gornje Lastve, često je ugrožena i sigurnost mještana. Na to već nekoliko godina upozorava Hrvatska građanska inicijativa, informira građane i organe vlasti predlažući rješenja ovog problema.

Nemili događaji eskalirali su krajem prošle godine u Gornjoj Lastvi, kada je nepoznati počinilac, očito isprovociran višedecenijskom neučinkovitošću sustava, pucao u jednu životinju koja je, bježeći od opasnosti, uginula u Gornjoj Lastvi.

Kao i više puta do sada, nitko nije pitao čija je stoka, tko je odgovoran za svu štetu koju su životinje nanijele u tim naseljima, već se ovog puta krenulo sa privođenjem mještana pod sumnjom da su izazvali incident. Vlasnik lutajuće stoke, koji se tada pojavio u Gornjoj Lastvi, prijetio je mještanima pred policijskim službenicima. Hrvatska građanska inicijativa smatra da se preko ovog incidenta ne smije prijeći jer očito postoji tendencija da nerješavanje problema može eskalirati i fizičkim sukobima.

Da bi izbjegli ovakve i druge neželjene posljedice, Hrvatska građanska inicijativa nastavlja sveobuhvatnu akciju, koja se sastoji od iznošenja problema u Skupštini CG, upoznavanje Glavne veterinarske inspekcije, upoznavanje Državne sanitarne inspekcije te općinskih nadležnih službi. U najkraćem mogućem periodu, inspekcijske službe će izaći na lice mjesta, konstatirati stanje i upozoriti vlasnike da će sljedeći korak biti sabiranje stoke uz novčane kazne i nadoknadu štete, a sva grla koja nemaju evidencijsku markicu bit će zaplijenjena.

Smatramo da će poduzete aktivnosti napokon, fokus zanimanja prebaciti s onih koji su žrtve i kojima je nanijeta šteta, na vlasnike, kao najodgovornije u ovom slučaju.