Priopćenje OO HGI Kotor – Nacrt lokalnog plana zaštite okoliša

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. kolovoza 2019. - 12:37
Autor: 

Na  dnevnom redu  XXVII. sjednice Skupštine Općine Kotor je i izuzetno značajan  Nacrt lokalnog plana zaštite okoliša 2019.- 2023.

Neupitno je da je postojeći trend razvoja civilizacije, ukoliko ne uslijede značajne promjene neodrživ.  Dok svima nama pozornost skreću dramatični događaji onečišćenja industrijskih postrojenja, izlijevanje naftnih mrlja, šumski požari velikih razmjera i sl. daleko veći broj neželjenih promjena nastaje kao posljedica velikog broja manje intenzivnih, ali trajnih procesa koji izmiču našoj pažnji te postaju dio svakodnevnice. Svakodnevno se sužavaju prostori nenarušene prirodne sredine prekomjernom izgradnjom, „ubija“ se more nesavjesnim odlaganjem plastike, zagađuje se zrak ispušnim gasovima prekomjernog broja automobila...

Upravo zato donošenje strateškog okvira zaštite okoliša  na lokalnoj razini služi kao osnova za strateške, razvojne i prostorne aktivnosti Općine. Plan gospodarenja otpadom ima ključnu ulogu u uspostavljanju održivog gospodarenja otpadom. Daje se procjena stanja okoliša te postojeća ekološka procjena opterećenja. Naša sugestija je da bi trebalo imati povjerenika za okoliš koji bi bio odgovoran za praćenje zacrtanih ciljeva. Strateške smjernice dobivene na osnovu analiza većeg broja detaljnih studija osnova su za provedbu lokalnog plana. Plan je kvalitetno odrađen  no upravo su educiranost i osvješćivanje o važnosti problematike zaštite okoliša među lokalnim stanovništvom najučinkovitiji način rješavanja onog što se danas svrstava pod probleme zaštite okoliša.

Ljudi  postaju svjesniji da zdrav okoliš zahtijeva obzir i brigu. I na lokalnoj razini uvažavanje činjenice da smo dio okoliša i da nam bez okoliša nema života sve je jasnija. Zaštita okoliša je takvo područje ljudske djelatnosti u kojem nitko sam nije dovoljan za postizanje cilja. Svi zajedno možemo učiniti dosta. Učinkovita suradnja i usklađenost zakonske regulative i svih ostalih faktora preduvjet je uspjeha.

 

Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI Kotor