Priopćenje Savjeta za upravljanje Prirodnim i kulturno-povijesnim područjem Kotora

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. prosinca 2016. - 8:36
Autor: 

Povodom skorašnjih događanja vezanih za odvajanje  kontrafora od zida bedema kod bastiona Bembo, Savjet za upravljanje Prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora,nakon više zasjedanja, na jučerašnjem sastanku  održanom u Općini Kotor  donio je sljedeće zaključke:

˝Savjet je na osnovu traženih izvještaja od Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i Uprave za zastitu kulturnih dobara Crne Gore, zaključio da su nadležne institucije preduzele odgovarajuće aktivnosti na obezbjeđenju objekta od daljeg urušavanja i pripremi radova za cjelovitu sanaciju.      
Takođe,  u okviru Savjeta formiran je tim za vršenje monitoringa aktivnosti  na sanaciji kontrafora, koji sačinjavaju: dr Ilija Lalošević, dipl. arhitekta, konzervator savjetnik, Miodrag Burzan, dipl. arhitekta, dr Anastazija Miranović, dipl. istoričar umjetnosti i Aleksandra Kapetanović, dipl. arhitekta, konzervator.

        Imajući u vidu navedeno, kao i ukupno stanje Kotorske tvrđave, ustanovljeno je da hitno treba:

-Sprovesti aktivnosti na sanaciji urušenog dijela bedema i oštećenog kao i ugroženih kontrafora kako bi se izbjeglo pogoršavanje sadašnjeg stanja, a na osnovu konzervatorskih uslova izdatih od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara.
Preduzeti mjere  za sagledavanje stanja, detaljnu analizu i procjenu najugroženijih partija Kotorske tvrđave. U tu svrhu formiraće se odgovarajući ekspertski tim.

Pored navedenih urgentnih mjera, Savjet smatra da je potrebno:

-Preduzeti mjere za izradu snimka postojećeg stanja i izradu konzervatorskog projekta za tvrđavu u cjelini
-Zaštiti i sanaciji Kotorske tvrđave, u narednom četvorogodišnjem periodu dati prioritet i status javnog interesa
-Inicirati formiranje zasebnog pravnog subjekta koji
e se baviti zaštitom, upravljanjem i valorizacijom kotorskih bedema i njima pripadajucih sadrzaja.

Shodno navedenom, Savjet će redovno pratiti dalji tok realizacije ovih aktivnosti i obavještavati javnost.˝

 

Napominjemo da  je Savjet za upravljanje Prirodnim i kulturno-povijesnim područjem Kotora formiran od strane Vlade Crne Gore, a na osnovu Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-povijesnog područja Kotora.