Prof. dr. Franjo Topić sudionik velike Europske konferencije u Poljskoj

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 09. rujna 2022. - 9:03

Europska konferencija Karpata kao dio XXXIV. Ekonomskog foruma održana je od 6. do 8. rujna u Karpaczu, Poljska.

Ekonomski forum je najveća i najvažnija konferencija u srednjoj i istočnoj Europi.

Forum već preko 30 godina okuplja političke, gospodarske i društvene lidere iz više od 60 zemalja svijeta. Služi kao platforma zahvaljujući kojoj najvažnije osobe europske politike i gospodarstva mogu razmijeniti svoja mišljenja.

Svake godine tijekom Foruma donose se važne deklaracije, zbog čega zasjedanja najviše privlače medije iz cijeloga svijeta, a njihovi učinci odjekuju među stručnjacima i dugo nakon zatvaranja Foruma. Među pozvanim sudionicima bili su, među ostalima, predsjednik vladajuće stranke „Pravo i pravda“ Jarosław Kaczyński, predsjednik poljske Vlade Mateusz Morawiecki, ministar kulture i nacionalne baštine Piotr Gliński i potpredsjednik Vlade, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Henryk Kowalczyk. Forumu su nazočili i ministar infrastrukture Andrzej Adamczyk, ministrica obitelji i socijalne politike Marlena Maląg, ministrica agrarne politike i hrane Ukrajine Mykola Solskyi, ministar poljoprivrede Češke Republike Zdeněk Nekula, europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, kao i zastupnici u Europskom parlamentu i zastupnici iz zemalja regije.

Ovogodišnja tema ekonomskog foruma je “Europa pred novim izazovima”.

Tijekom debata panelisti su govorili o modelu i pravcima suradnje karpatskih država, donose važne odluke koje se, između ostalog, tiču razvoja infrastrukture koja ih povezuje ili budućnosti Inicijative triju mora. U okviru razgovora tijekom konferencije Europa Karpata često se donose važne deklaracije o strateškim aktivnostima zemalja u regiji.

Konferenciju je otvorio Marek Kuchciński, bivši predsjednik poljskog Sejma-parlamenta, predsjednik Odbora za vanjske poslove Poljske a  među  sudionicima prvog panela pod nazivom “Srednjoeuropski identitet: Atributi i simboli”.

Bosnu i Hercegovinu je predstavljao mons. prof. dr. Franjo Topić, jedini iz regije, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva te počasni predsjednik HKD Napredak i Paneuropske unije.

Prof. Topić  je govorio o odnosu rata i religije. Osporio je tezu da različite religije dovode do ratova, što je bio i razlog da se u Europskom ustavu nije htjelo ni spomenuti Boga i religije. Uz ostalo rat u Ukrajini relativizira ovu tezu. Prof. Topić je  podsjetio  kako su Rusija i Ukrajina, pravoslavne, čak  slavenske krvi i porijekla, pa ratuju.  Paradoks je da pravoslavnoj Ukrajini najviše pomaže katolička Poljska, a onda i druge katoličke i protestantske zemlje. Treba istaknuti da Europska unija vrlo malo pomaže Poljskoj koja je primila oko četiri milijuna ukrajinskih izbjeglica. Ključni razlog je što Poljska vlada promiče religiozne i kršćanske vrednote, o čemu je i na Konferenciji govorio Kaczyński, neosporni lider današnje Poljske.

Rusija opravdava rat govoreći da žele pomoći Ukrajincima da postanu nešto drugo. Oni „denacificiraju“ ukrajinsku vlast. Zar je moguće da Rusi i Putin ne znaju da je Zelenski Židov? Ili im je Bog pomutio pamet pa su se latili i takvog krivog argumenta? Zar su zaboravili da su u laži kratke noge. Bez propagande ne može se dobiti rat, ali propaganda nije laganje, nego ozbiljan posao.

Osvrnuo se prof. Topić također na izjavu ruskog patrijarha Kirila “Ovo nije samo fizička nego metafizicka borba!”. Ovim je riječima Patrijarh preuzeo božanske prerogative. Vjerski poglavari i imaju neke božanske prerorgative od služenja liturgije, dijeljenja sakramenata, ali to uključuje i drugu stranu medalje, a to je odgovornost i sloboda. Nema vjere, nema ni čovjeka bez slobode. Svi od patrijarha Kirila pa dalje koji podržavaju rat su u biti protiv Evanđelja, odnosno protiv samog Krista koji je rekao: Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati. Ima li išta ljepše, nego biti  sin Božji! Što se u ljudima događa da se to poremeti, da to ne prihvaćaju, pogotovo oni od kojih se to očekujekao što su vjerski lideri? Neki od odgovora su: ljudska pohlepa i želja za vlašću, kakoje pisao poljski filozof Friedrich Nietzsche. Putin ima najveću zemlju, Rusija ima od Moskve do Vladivostoka oko 10,000 kilometara (od zapada to istoka), i treba mu još kilometara od Ukrajine!

Rat je donio mnoge poginule, ranjene, raseljene a nemjerljive su materijalne štete. Uz to odnosi Rusije i Ukrajine nikada više neće biti isti, niti odnosi njihovih Crkava.

Ratom se ništa ne dobiva a sve se može izgubiti često je ponavljao poljski sveti papa Ivan Pavao II. No, u srazu oružja i ideja pobjeđuju ideje naglasio je prof. Topić,  što je pokazao i rat u ex Jugoslaviji.

Zaključnom mišlju: „Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa“ mons. Franjo Topić zahvalio je organizatorima na pozivu da sudjeluje i govori na ovoj Konferenciji koja je okupila preko tri tisuće sudionika.

Izvor: hkdnapredak.com