Program „Crkva sv. Antuna Padovanskog“ u okviru festivala „Ćirilicom”

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. rujna 2019. - 8:16
Autor: 

U petak, 13. 9., u 21 sat na Trgu između crkava u Budvi, u okviru 3. književnog festivala „Ćirilicom” bit će upriličen program pod nazivom „Crkva sv. Antuna Padovanskog“,  čiji je cilj podrška inicijativi za obnovu crkve na Mogrenu. Organizatori ovog programa su Narodna biblioteka Budve i NVU Primorska iz Budve, a o opravdanosti i značaju obnove crkve sv. Antuna Padovanskog na večeri će govoriti: mr. Lucija Đurašković, arhitekta. Nebojša Gavrilović i Ljerka Dragičević.

Crkva Sv. Antuna Padovanskog,  koja se nalazila na sredini druge mogrenske plaže srušena je 1952. godine.

 O ovoj katoličkoj crkvi ostao je spomen u priči o svetkovini starih Budvana, koji detaljno opisuje mr. Lucija Đurašković: „Na dan Sv. Antuna Padovanskog, 13. juna svake godine je iz crkve Sv. Ivana Krstitelja kretala svečana procesija sa ikonom Sv. Antuna Padovanskog, bogato ukrašenom zavjetnim zlatom.Ikona je iznošena iz mogrenske crkve Sv. Antuna devet dana prije proslave, da bi svih tih dana u crkvi Sv. Ivana održavana misa. Poznato je da je ikona, tom prilikom obično iznošena barkom morskim putem, a na sam dan svetkovine (13. juna) vraćana u crkvu Sv. Antuna kopnenim putem.Toga dana se poslije svečane mise na plaži Mogren slavilo do zalaska sunca.Kod starih Budvana je ostao običaj da se ovog dana počinju kupati u moru.“

U svibnju ove godine pokrenuta je inicijativa za obnovu odnosno ponovnu izgradnju crkve sv. Antuna na Mogrenu, a Općina  Budva je izrazila spremnost da osigura  sredstva za obnovu crkve uz suglasnost predstavnika Katoličke crkve. Originalni planovi za izgradnju crkve su sačuvani, postoje i brojne fotografije, tako da bi crkva mogla da se obnovi u izgledu i dimenzijama u kojima je postojala nakon posljednje rekonstrukcije početkom XX. st. Idejni arhitektonski projekt za ponovnu izgradnju porušene crkve - kapele Sveti Antun Padovanski na plaži Mogren uradio je arhitekt Nebojša Gavrilović.

Iz NVU Primorska, koja je pripremila nekoliko značajnih projekata zajedno s Narodnom bibliotekom Budve i Općinom Budva, izražavaju nadu da će odgovorni u Općini  Budva i HG Budvanska rivijera poduzeti sve što je u njihovoj moći da se u najskorije vrijeme izgradi nova crkva svetog Antuna na starom mjestu.