Projekcije filma „Poslije zime“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. listopada 2021. - 13:29
Autor: 

Dugometražni igrani film „Poslije zime“ crnogorski je kandidat za 94. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar, u kategoriji najbolji međunarodni film u ovoj godini, bit će prikazan u Centru za kulturu Tivat u petak,  29.10., s početkom u 20:30h. Također, film će biti na repertoaru bioskopa i 30.10., kao i od 1.11. do 3.11.

Tivatskoj publici, poslijee premijere filma, će se pokloniti glumci Petar Burić i Maja Suša.

Glavne uloge  tumače: Momčilo Otašević, Ana Vučković, Ivona Kustudić, Petar Burić i Maja Šuša. Tu su i Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Vladimir Gvojić, Milica Gojković, Stela Ćetković, Milica Majkić, Peđa Bjelac

Film „Poslije zime“ reditelja i scenariste  Ivana  Bakrača i producenta Ivana Đurovića, u produkciji crnogorskih kompanija Artikulacija Film i ABHO Film, u prethodnom periodu je podržao Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar, kao i Ministarstvo kulture Crne Gore. Ovo je koprodukcija Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske, a kompanije koje sudjeluju u proizvodnji su: Artikulacija Film (Crna Gora), ABHO Film (Crna Gora), Akcija Film (Srbija), Biberche Productions (Srbija), Maxima Film (Hrvatska) i Arizona Productions (France).  Koproducenti filma su Maja Ilić, Nikolina Zečević, Damir Terešak i Guillaume de Seille. Direktor fotografije je Dušan Grubin, dok montažu potpisuje Nataša Pantić. Dizajner zvuka je Dario Domitrović, a kompozitori su Alen i Nenad Sinkauz. Kostimografiju je radila Milena Miljković, a scenografiju Dragana Baćović.

Bakrač je filmom želio da “analitički obradi različitosti i sličnosti između tri vrste prijateljstva: žensko-ženskog, muško-muškog, i muško-ženskog prijateljstva”.

“Priče mojih pet likova ispričane su kroz tri godišnja doba koja emocionalno i estetski podržavaju likove i njihove odnose, i spajaju se u epilogu koji donosi zima. Svi imaju oko 28 godina, prijatelji su od djetinstva ali žive u različitim gradovima i državama. Svako od njih se se trudi da nastavi živjeti svojim načinom života i sačuvati prijateljstvo iako ih razdvajaju kilometri”, rekao je on.

“Glavni likovi su rođeni i odrasli u Nikšiću, ali su se tokom života, zbog studija ili posla, našli u različitim gradovima na prostoru bivše Jugoslavije. Sve vrijeme trajanja filma oni namjeravaju da dođu u Nikšić i do samog kraja to ne uspijevaju, tako da je epilog filma, taj završni dio radnje, smješten u Nikšiću”, objasnio je redatelj. 

Broj mjesta je ograničen, shodno preporukama Savjeta za borbu protiv korona virusa. 

Informacije i rezervacije na tel 069 342 799.