Projekt “FOST INNO” predstavljen u Opatiji

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 23. siječnja 2018. - 8:35
Autor: 

Prošlog četvrtka (18. 1. ) u Opatiji je održano prvo javno predstavljanje i prvi sastanak projektnog tima, projekta “FOST INNO - Sistem podsticanja inovacija u turizmu Jadransko-jonske regije”.  Ovo je jedan od trenutno 3 aktivna IPA projekta, koje sprovodi Općina  Tivat.  Projekt FOST INNO se implementira u okviru programa INTERREG ADRION 2014-2020. Vrijedan je ukupno 1.27 milijuna eura, a riječ je o EU projektu u kojem će, pored Općine Tivat kao jedinog partnera iz Crne Gore, surađivati još sedam partnera iz pet država. Ukupna sredstva koja će pripasti Općini Tivat iznose 130.372 eura.

Domaćin skupa je bio opatijski Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji je i vodeći partner na projektu. Uz domaćine, dvodnevnom sastanku su prisustvovali i ostali partneri u "FOST INNO" projektu: Fakultet primijenjenih društvenih nauka u Novoj Gorici i Regionalna razvojna agencija Nova Gorica iz Slovenije, Općina Peruđa i Regija Molise iz Italije, Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona iz Bosne i Hercegovine i Univerzitet Skadar ,,Luiđ Gurakući“ iz Albanije, kao i Općina Tivat iz Crne Gore.

Sastanku su ispred Općine Tivat i Sekretarijata za ekonomski razvoj i poduzetništvo prisustvovali Petar Vujović, Sunčica Radović i Dubravka Koparan, kako bi prezentirali rad Općine kao i radni paket projekta kojim će koordinirati. Sljedeći sastanak partnera na projektu planiran je početkom ljeta u Tivtu.

Zajednički izazovi programskog područja, kao što su produžetak turističke sezone i poboljšanje kvaliteta turističkih proizvoda, rješavat će se u skladu s načelima dugoročne održivosti turističkog razvoja. Opći cilj projekta je poboljšanje konkurentnosti Jadransko- jonskog područja uz povećanje inovacionih kapaciteta održivog turizma. Također , u okviru projekta planira se osnivanje i razvoj međunarodnog centra za transfer znanja i inovacija u turizmu Jadransko-jonskog područja.

Dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Dora Smolčić Jurdana istakla je kako je vrlo važan aspekt ovog projekta, namjera uključivanja što većeg broja zainteresiranih strana u aktivnosti FOST INNO projekta, jer će se tako ojačati suradnja na svim nivoima.