Promocija „Godišnjaka Pomorskog muzeja u Kotoru LXIX-LXX“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 23. prosinca 2022. - 10:39
Autor: 

Promocija  „Godišnjaka Pomorskog muzeja u Kotoru LXIX-LXX“, bit će održana u utorak, 27. 12., s početkom u 19 sati, u palači Grgurina, u okviru Programa proslave 70 godina postojanja i rada Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.

Prisutne će pozdraviti Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja, a o publikaciji će govoriti urednici Slavko Dabinović i Danijela Nikčević.

„Publikacija „Godišnjak“ u izdanju Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, predstavlja zbornik naučnih i stručnih radova većinom pomorske tematike tokom godina objavljivanja uspjela je da od zaborava otrgne dokumentirano sjećanje na ogromnu višestoljetnu pomorsku i kulturnu baštinu Bokokotorskog zaliva i Crnogorskog primorja.  Godišnjak Pomorskog Muzeja pratio je razvoj i rast ustanove i predstavlja kultno izdanje u kojem su svoje tekstove utkali mnogi značajni, naučnici arhitekte, arheolozi, istoričari umjetnosti, književnici, poznavaoci pomorskih nauka. Nastao je kao plod težnje za jednom naučnom, periodičnom edicijom, koja će se baviti proučavanjem bogatog pomorskog i kulturnog nasljeđa Boke Kotorske i Crnogorskog primorja, a njegov zadatak bio je da iz broja u broj objavljuje radove renomiranih istraživača kulturne i pomorske prošlosti Boke.  Od samog početka 1952. godine do današnjih dana, u Godišnjaku se uočava organizovan i sistematičan pristup redakcije pomorskoj problematici, čiji zadatak je bio tada, a takođe i sada, da doprinese razvoju pomorskih znanja, njegujući pomorsku misao u borbi za aktivniju i svestraniju mediteransku orijentaciju građana države Crne Gore.  Cilj Redakcije je da ova publikacija ustraje u tom smjeru, kako bi se očuvala vezu s morem i pomorskom baštinom i dobila toliko potrebna i tražena naučna sinteza istorije pomorstva Boke Kotorske. U tome se postižu zadovoljavajući rezultati od prvog broja ove serijske publikacije sve do ovog 70-tog koji ćemo i ove godine tradicionalno pokloniti našim sugrađanima na kraju još jedne uspješne godine za Pomorski muzej“.