Promocija knjige „Pola porcije u pola cijene“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. lipnja 2019. - 8:45
Autor: 

U  četvrtak, 13. 6.,  s početkom u 20h, u multimedijalnoj dvorani  Kulturnog centra Nikola Đurković u Kotoru  će biti organizirana promocija knjige Pola porcije u pola cijene: Pozorište za djecu i mlade u Crnoj Gori,  autorice Maje Mrđenović, u organizaciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu i Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor.

„Knjiga Pola porcije u pola cijene: Pozorište za djecu i mlade u Crnoj Gori tematski je situirana oko oko svojevrsnog paradoksa: sa jedne strane, pozorište za djecu i mlade važan je umjetnički, ali i formirajući projekat, odnosno moćan generator društvenih promjena. Njime je moguće direktno uticati na pozitivne promjene koje se tiču razvijanja i bogaćenja ličnog sistema vrijednosti, te podsticanja kreativnosti djece i mladih. Sa druge strane, ovo pozorište je u Crnoj Gori na različite načine nedovoljno razvijeno. Ono što ovu studiju čini posebno značajnom jeste njena uronjenost u crnogorski pozorišni i kulturni kontekst, dakle njena angažovanost i polemička usmjerenost na pitanja koja su od gorućeg interesa za crnogorsku pozorišnu kulturu i njenu budućnost“.

Maja Mrđenović (1983., Zagreb) diplomirala je na katedri za Općuu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gdje je i obranila i master rad, dok je zvanje magistra kazališne  produkcije stekla na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje. Od 2017. godine doktorand je Doktorskih znanstvenih studija teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. Od 2016. godine suradnik je u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, na predmetima Svjetska književnost realizma i modernizma. Redovno objavljuje tekstove iz oblasti teatrologije i kulturne politike u nekoliko crnogorskih i regionalnih časopisa. Jedan je od osnivača i urednika elektronskog časopisa Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Crne Gore Peripetija.me, jedinog stručnog kazališnog časopisa u Crnoj Gori. Djelovala je kao medijator razgovora o predstavama, selektor, i član žirija na nekoliko kazališnih  festivala u Crnoj Gori i regiji.

O knjizi, čiji su izdavači Kulturni centar Nikola Đurović Kotor / Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Kotorski festival pozorišta za djecu, s autoricom će razgovarati kazališna  kritičarka Nataša Nelević, redatelj Petar Pejaković i sekretarka za kulturu u Općini Kotor Jelena Vukasović.