Promocija knjige „Razgovori – Znakovi vremena“ u Galeriji solidarnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. lipnja 2019. - 10:18
Autor: 

U organizaciji OJU Muzeji Kotor u Galeriji solidarnosti 26.6., u 20h, bit će održana promocija knjige „Razgovori – Znakovi vremena“, novinara, publiciste i pisca Ranka Pavićevića. Knjiga sadrži 75 intervjua s poznatim stvarateljima iz svijeta kulture i umjetnosti iz Crne Gore, zemalja okruženja i svijeta. Predgovor je  napisala  istaknuta dramska spisateljica i redateljica  Vida Ognjenović koja je istakla:,, Kao vrsni novinar u naše vrijeme, Ranko Pavićević je hrabro uzeo na sebe tu tešku ulogu, modernog Geteovog Ekermana i odlučio da mnoge umjetnike, različitih umjetničkih grana i opredjeljenja podstakne na razgovor o složenim temama i još složenijim idejama koje ih zaokupljaju, muče i izazivaju da se sa njima sučeljavaju i bore. Dijalog sa umjetnicima, o umjetnicima i drugim stvarima   je za ovog novinara isuviše odgovorna intelektualna  avantura, da bi ga ičemu spolja novinarski prilagođavao. Pavićević je pravi saučesnik u dijalogu. On tim dijaloškim putem , riječ po riječ, pitanje po pitanje, na pravi način nastoji da sagovorniku pomogne, da o sebi i svom djelu otkrije i formuliše suštinske stvari. Takav dijalog neposrednog svjedočenja ima značaj rijetkog dokumenta, ali je istovremeno i vrijedno književno štivo , što najbolje govori,  da mu je pravo mjesto u knjizi“.

Na 540 strana s velikim brojem fotografija objavljeni su intervjui s: Desankom Maksimović, Borislavom Pekićem, Danilom Kišom, Miloradom Pavićem, Vesnom Parun, Matijom Bećkovićem, Miroslavom Antićem, Dušanom Kovačevićem, Čedom Vukovićem, Ronaldom Harvudom, Mariom Vargas Ljosom, Emirom Kusturicom, Ljubom Tadićem, Radom Šerbedžijom, Dadom Đurićem, Ljubom Popovićem, Oljom Ivanjicki, Filom Filipovićem, Vojom Stanićem, Milošem Šobajićem, Urošem Toškovićem, Petrom Omčikusom, Marinom Abramović, Jovanom Kolundžijom i mnogim drugima. Knjiga je do sada promovirana u Beogradu, Budvi, Tivtu, Herceg Novom i Nikšiću. Na promociji u Kotoru pored autora knjige, govorit će Dragan Popadić pjesnik, novinar i direktor Radio Tivta i Željko Komnenić također novinar iz Tivta.

Ranko Pavićević se novinarstvom bavi od 1979. godine i do sada je objavljivao tekstove u više od dvanaest medijskih kuća, revija, agencija, portala u zemlji , regiji i svijetu. Objavio je 8 knjiga različitih žanrova od kojih su neke imale više izdanja i 55.000 tekstova. Živi i radi u Budvi.