Promocija monografije „Bokeljska mornarica - nematerijalna kulturna baština čovječanstva“ Antuna Sbutege

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. lipnja 2022. - 9:34
Autor: 

 Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, pored organiziranja brojnih umjetničkih događaja, njeguje i izdavačku djelatnost. Do sada je Festival objavio dvije knjige poezije don Branka Sbutege, dramu Ozana Antuna Sbutega, prošlogodišnje publikacije Crnogorske muzičke godišnjice i Nova normalnost, a ove godine je težište na drevnoj Bokeljskoj mornarici.

„Najstarije postojeće udruženje pomoraca na svijetu je u decembru 2021. godine upisano na Listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U čast ove odluke, KotorArt je objavio monografiju Bokeljska mornarica - nematerijalna kulturna baština čovječanstva autora prof. dr. Antuna Sbutege, admirala Mornarice. Radi se o publikaciji koja obuhvata period od 12 vijekova trajanja ovog udruženja, prezentovanom u štampanom izdanju u tiražu od 500 primjeraka, sa bogatim ilustracijama“.

Promocija ovog značajnog izdanja bit će održana u Samostanskom kompleksu sv. Nikole na Prčanju, 23. 7., s početkom u 21 h.

 „Ova knjiga, koja prikazuje istoriju Bokeljske mornarice od njenog osnivanja u ranom srednjem vijeku do danas,  je plod dugogodišnjih istraživanja istorijskih izvora a posebno dokumenata, od kojih  većina do sada nijesu bili poznati, i to je do sada najkompletnija knjiga objavljena na ovu temu“ - izjavio je autor monografije, dr. Antun Sbutega.

 Festival ovom publikacijom doprinosi čuvanju i unaprjeđenju naše vrijedne kulturne baštine i tradicije. Izdavanje knjige su pomogli Ministarstvo kulture i medija, Općina Kotor, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru i Crnogorska plovidba AD Kotor.