Promocija pretiska ,,Judite" Marka Marulića u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 15. ožujka 2022. - 13:55
Autor: 

Promocija pretiska  "Judite" Marka Marulića  održat će se u   Press centru JU-a  Kulturni  centar ,,Nikola Đurković" u Kotoru u četvrtak, 17. 3., s početkom u 19 sati.  Ovo kapitalno djelo hrvatske književnosti  ponovno je tiskano  u čast 500. obljetnice prvog izdanja  Marulićeve ,, Judite'' u nakladi  Udruge Hrvatsko zajedništvo, dok je suizdavač Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Izdanje  obuhvaća reprint  Judite iz 1521. godine, namijenjen nelaicima, koji je  moderan i  prilagođen potrebama školske lektire, a ne stručnjacima za povijest književnosti Marulićeva doba. S obzirom na to da je i Marul inspiraciju za pisanje Judite dobio čitanjem Starog zavjeta,  izdavač  se odlučio na to da tiska  i biblijsku knjigu o Juditi iz Septuaginte  na starogrčkom, Iz Vulgate na  latinskom i prijevod Biblije iz izdanja Kršćanske sadašnjosti na  hrvatskome jeziku.  Ovom  će prilikom ujedno biti  kratko predstavljeno i  kapitalno djelo dr. sc.  Iva Pilara  „Borba za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“, u nakladi  Udruge Hrvatsko zajedništvo i uz suizdavače Boka Press PTY LTD, ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. 

Na promociji će govoriti: Dragan Popadić, Neven Staničić i dr. sc.  Vladimir Lončarević, a  moderator će biti Ana Vuksanović.

Organizatori promocije su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i JU Kulturni centar ,,Nikola Đurković".