Promocije knjige “Jazz Beat” autora Voja Šindolića

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 12. travnja 2019. - 9:40
Autor: 

U subotu, 13. 4., u 20 h, u Modernoj galeriji  (JU Muzeji i galerije Budve) u Starom gradu  bit će predstavljena knjiga Jazz Beat,  autora Voja Šindolića iz Dubrovnika, koja govori o utjecaju jazz-a na beat generacije i obrnuto. Predstavljanje knjige organiziraju  NVO Feral i JU Muzeji i galerije Budve, i dio je manifestacije Budva Jazz – Tribute to Mimo, koju NVO Feral organizira već četvrtu godinu u okviru projekta „Budvanske hronike“. Na predstavljanju će govoriti Srđa Zlopaša iz NVO Feral, Marko Pavlović, povjesničar umjetnosti i osnivač prvog jazz kluba u Budvi, Nikola Ivanović, saksofonist iz Gradske muzike Budva i autor Vojo Šindolić. Moderatorica će biti Itana Lalović.

Za nastanak knjige jako su bitna Šindolićeva prijateljstva sa Ginsbergom, Barouzom, Korsom i mnogim drugima. Šindolić je i akter jednog djela džez-beat atmosfere.

„Vojo Šindolić rođen je 14. 9. 1955. godine u Dubrovniku. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Dubrovniku, Filološki fakultet u Beogradu, kao i na Naropa Univerzitetu u Koloradu. U periodu od 1976. do 1979. bio je jedan od urednika tada jedinog jugoslovenskog časopisa za rock muziku “Džuboks”. Bio je gostujući predavač savremene američke književnosti na Univerzitetu u Kaliforniji i na Berkliju. Počasni je član Američke akademije umjetnosti i književnosti. Od 1982. saradnik je Trećeg programa Radio Zagreba (“Poezija naglas” i “Dnevnici i pisma”) s preko 500 emitiovanih polusatnih emisija prevoda savremene američke i svjetske književnosti. Od 1979. bavi se likovnom umjetnošću kao drugim oblikom svog umjetničkog izražavanja. Autor je 15 knjiga poezije. Pjesme i eseje originalno pisane na engleskom jeziku objavio je u stotinjak američkih i engleskih antologija, časopisa, književnih listova, itd. Njegova djela su prevedena na engleski, talijanski, francuski, njemački, finski, japanski, ruski, slovenski, makedonski i brojne druge jezike, dok je on sam prevodilac više desetina djela iz oblasti književnosti, umjetnosti i muzike. Na Vojovo stvaralaštvo umnogome su uticala druženja i prijateljstva s Danijelom Dragojevićem, Danilom Kišom, Džozefom Brodskim, Henrjem Milerom, Tenesijem Villiamsom, Alenom Ginsbergom, Andjem Varholom, Bobom Dilanom, Čarlsom Bukovskim i Karlosom Fuentesom“.