Promovirana knjiga „Povratak“ Veselka Grubišića, veleposlanika RH u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. lipnja 2022. - 11:19
Autor: 

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore večeras je u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici promovisana knjiga “Povratak” Njegove Ekselencije ambasadora Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselka Grubišića.

Govorili su: prof. dr Draško Došljak, književnik Gordan Čampar, direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder i autor.

“Veselko Grubišić ovom zbirkom potvrđuje da je kratka priča u svom osnovnom značenju priča u kojoj se radi o jednom događaju zasnovanom na nekom problemu, sukobu, što pisac iznosi čitaocu od početka pa do kraja na najracionalniji način. Razrješenje iznosi na kraju priče, u nekim, u posljednjoj rečenici, a u međuvremenu se trudi da to na što upečatljiviji način sakrije od čitaoca. Da bismo bolje razumjeli ove priče moramo dobro poznavati životopis autorov. Tu je ključ!”, istako je prof. dr Draško Došljak.

Književnik Gordan Čampar smatra da je knjiga “ Povratak” splet jedne brutalne zbilje, ogrnute tuđe kože u štivu i fikcije kojom su obojani događaji iz knjige. Autor prolazi put od Graca, Posušja, Zagreba, Sidneja, Novog Zelanda, Toronta, Dablina i na svu sreću do Podgorice, pa se nadam da će za neku od sljedećih priča naći inspiraciju u Crnoj Gori, kazao je Čampar.

Direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder je naglasio da promocija knkjige “Povratak” razmiče granice programskih ostvarenja Centra vrijednom knjigom i eminentnim autorom, ujedno obogaćuje književnu scenu Crne Gore i donosi novo čitalačko iskustvo. Uz to, obogaćuje programske sadržaje koji se odnose na Hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori.

Izvor: cekum.me