Proslava blagdana sv. Antuna Padovanskoga

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 12. lipnja 2015. - 10:33
Autor: 

U subotu, 13. lipnja tekuće godine, u crkvi sv. Klare bit će svečana proslava blagdana sv. Antuna Padovanskoga. Svete mise bit će u 6 i 8 sati, u 10 sati svečana sv. Misa i blagoslov kruha. U 19 sati svečana sv. Misa i blagoslov djece, kruha i cvijeća. Pjeva katedralni zbor.

Sv. Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Ostavivši svijet i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski.

Bio je briljantan i uman propovjednik. Sv.Franjo mu dade punomoć da može propovijedati u čitavoj Italiji. Kao propovjednik i učitelj bogoslovije proputovao je posebno sjevernu Italiji i južnu Francusku gdje je djelovao i propovijedao protiv krivovjeraca. Propovijedi su mu bile praćene venrednim znakovima i čudesima.

Svjedočenja o njegovim čudesima postala su vrlo brojna odmah nakon njegove smrti, dokumentirana su, a njih je 53 opisano u knjizi 'Život sv. Antuna - Assidua', što je pročitano i pred Papom Grgurom IX. Jedan je od samo 33 sveca, koji su proglašeni Doktorom Crkve, što je učinio papa Pio XII.

Umjetnici ga prikazuju s djetetom Isusom u naručju, te s knjigom ili ljiljanom u ruci. Kao zaštitnika časte ga zaljubljeni, muževi, žene, putnici i rudari a posebno mu se utječu oni koji traže izgubljene stvari.