Proslava blagdana svetoga Dujma u Škaljarima

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 08. svibnja 2016. - 8:26
Autor: 

U najjužnijoj crkvici posvećenoj velikomučeniku Svetome Dujmu, u kotorskom naselju Škaljari, jučer je proslavljen blagdan sv. Dujma. Ovog mučenika koji je svoj život dao za kršćanstvo 304. godine slave Splićani, a početak gradnje crkve posvećene njemu u Kotoru pominje se u 9. stoljeću a završetak  u 13. ili 14. stoljeću. Prije točno jedanaest godina mala crkva u Škaljarima je obnovljena, te se od tada redovito 7. svibanj kao dan Svetoga Dujma obilježava i kod nas.

Svetu misu predslavio je škaljarski župnik don Anton Belan, a koncelebrirao je fra Filip Karadža koji je vjernike tijekom svoje propovijedi pozvao da preispitaju sebe, svoj identitet  i  svoje prioritete.

“Krv mučenika je sjeme novih kršćana. Kršćanstvo nije vjera gdje samo pravimo popis mučenika, nego postoji da bi se njihovim životom nadahnjivali, da i mi budemo hrabri i da nam je uvjek pred očima važnije ono što jesmo nego li ono što imamo. Ono što imamo je prolazno i propadljivo, ono što jesmo i što trebamo biti, to je vječno i neprolazno. Na to nas uvijek sveti mučenici podsjećaju“.

Fra Filip je u svojoj propovijedi apostrofirao da kada god slavimo nekog kršćanskom mučenika treba sebi pred Bogom da postavimo pitanje o svome identitetu, svojoj ljudskosti i svojoj bogolikosti.

 „Nažalost, mnogi danas žive kao karikature, njihovi životi nisu uopće nalik Bogu, niti imaju neke moralne vertikale. Međutim, i danas svaki čovjek u svojoj duši ma kako bio grešan, želi da bude čist i slobodan. Upravo tada kada nam je teško, kada nas grijesi opkole, kada nas životni izazovi toliko slome, onda se sjetimo svetih mučenika. Oni nisu pravili kompromise sa lažnim istinama niti sa ideologijama, nego su se suočavali sami sa sobom i ako je potrebno, za ljubav bili su spremni i dati svoju glavu. Njihova smrt postala je život, njihovo umrijeti postalo je živjeti. Zato umrijeti ne znači nužno nestati, već započeti novi način postojanja. To je ta kršćanska alternativa, gdje se ne trebamo bojati žrtve, niti svoga identiteta, ne trebamo se bojati svoje slike Boga.“

Crkvicu u Škaljarima koju s radošću posjećuju brojni mještani obnovili su grad Split, Splitska županija i Kotorska biskupija.