Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. lipnja 2015. - 12:03
Autor: 

Hrvatska 25.lipnja proslavlja 24. obljetnicu sticanja svoje neovisnosti. Tom prigodom je sinoć u Podgorici, u dvoru Petrovića, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u CG organiziralo prekrasnu proslavu Dana državnosti sa svojim sunarodnicima i prijateljima.

Domaćica ove večeri, veleposlanica RH u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić pozdravila je nazočne i pozvala da skupa obilježe ovaj važni dan za Republiku Hrvatsku:

 

"Pripadajući onima zaljubljenim kako u ljepotu tako i u bogati jezik prekrasne male Hrvatske, zahvalna sam na svim njenim tečevinama koje su me formirale i usadile mi osjećaj krajnog joj pripadanja... Spomenut ću se neupitne dobronamjernosti moje domovine prema našim susjedima, njenih sustavnih aktivnosti u želji da raste, da se nastavi razvijati u uređenom okruženju dajući, ali i primajući izazove vremena s punom svijesti da boljitak Hrvatske ovisi i od boljitka njenog okruženja.
Moja domovina je ponosna, svoja i dobra, ona manje dobra iskustva nesebično dijeli s državama našeg dijela Europe, i jednako tako prima kao izraz našeg iskrenog prijateljstva. Tu najprije mislim na crnu Goru, našu najmanju i najspretniju susjedu, koja je i po općem sudu i službenog Zagreba divovskim koracima obilazila, i još uvijek preskače prepreke koje joj je postavila neumitna povijest većeg dijela XX. stoljeća.

Hrvatska kao članica NATO saveza i članica EU, u sva dosadašnja postignuća u jačanju demokratskih institucija, pravne države i vladavine prava, u političkim odnosima u zemlji ne zatvara oči pred velikim izazovima. Osobito ne pred neskrivenom potrebom za ekonomskim oporavkom, što nam predstoji, ali sam sigurna da imamo dovoljno razloga za optimizam".

 

Među brojnim visokim uzvanicima diplomatskog kora, ličnosti iz kulturnog i javnog života Crne Gore, proslavi su nazočili šef delegacije Europske unije u CG Mitja Drobnič, ambasador BIH u CG Đorđe Latinović, šefica konzularnog ureda BiH u CG Maja Križanić - Dimitrijević, ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Zvonimir Deković, predsjednik HKZ "Dux Croatorum" Adrijan Vuksanović, predsjednica OO HGI Kotor Ljiljana Velić i predsjednica Zajednice hrvata i prijatelja dr. Svjetlana Zeković.

Ugodnoj atmosferi proslave doprinijela je i dubrovačka klapa Kaše.