Proslava Dana Europe: Gledajte TV emisiju sa Šerbedžijom

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. svibnja 2020. - 17:51
Autor: 

Delegacija Europske unije u Crnoj Gori i EU info centar ove godine su odlučili da Dan Europe 9.5., proslave na drugačiji način. Za građane Crne Gore pripremili su specijalnu televizijsku emisiju “Naštimuj se na Evropu”, koja će se emitirati u subotu 9. 5., od 20:10 sati istovremeno na tri televizije s nacionalnom frekvencijom: TVCG, TV Prva i TV Vijesti.

Glavna zvijezda programa je regionalni umjetnik Rade Šerbedžija, s bendom Zapadni Kolodvor.

Šerbedžija je, u skladu sa principima solidarnosti, odlučio da održi koncert na istarskoj obali iz obiteljske kuće ekskluzivno za građane Crne Gore, bez autorskog honorara. Gledatelje će pozdraviti veleposlanik Europske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i premijer Crne Gore Duško Marković. Orav će zajedno sa rezidencijalnim veleposlanicima EU zemalja članica pokazati i kako su oni proveli prethodno vrijeme, prilagođavajući se na nove okolnosti. Poseban segment emisije posvećen je najmlađima, koji u „Evropalici“ šaljivo odgovaraju na pitanja o EU i njenim vrijednostima. Ususret Danu Europe, Orav se osvrnuo na trenutno stanje i ukazao na činjenicu koliko je važna, ali i prisutna solidarnost.

„Ova krizna situacija nas je naučila da svijet i Europu promatramo drugim očima. A ono što vidimo je ujedinjen pristup Europske unije u borbi protiv ovog virusa i potpuno sam siguran da će Europska unija iz ove krize izaći snažnija i ujedinjenija nego ikada ranije. Nismo zaboravili naše prijatelje na Zapadnom Balkanu. Europska unija je pokazala svoju solidarnost ovdje u Crnoj Gori, a i Crna Gora je demonstrirala konstruktivan pristup u suradnji s Europskom unijom“, poručuje Orav.

Pored TV emisije, Europska unija u Crnoj Gori pripremila je zanimljiv online program tijekom svibnja, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom da Europu slavi tijekom cijelog mjeseca kada slavi rođendan. Na njihovim društvenim mrežama već možete da pratite kampanju „EU na dlanu“, u okviru koje su pripremili kvalitetne i korisne sadržaje, zanimljive svim generacijama.

Od 18. 5., do 18. 6., organizirat će se  prvi online Europski filmski festival. Filmovi će biti dostupni na posebnoj online platformi, gdje će  zainteresirani građani moći  pristupiti besplatno. Također online, od 25. 5.,  do 25. 6., moći ćete  pratiti i tečaj  o europskom demokratskom građanstvu, čiji je cilj da kroz neformalno obrazovanje među mladima promovira  koncept europskih vrijednosti. Krajem mjeseca, delegacija EU i veleposlanstva  zemalja članica EU u Crnoj Gori će promovirati knjigu, u kojoj su rezidencijalni veleposlanici EU podijeliti svoja iskustva iz perioda epidemije korona virusa. Ove godine Europska unija slavi svoj 70. rođendan. Dan Europe obilježava se svake godine 9. 5., u znak sjećanja na deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova kojom je 1950. godine najavljen projekt pomirenja i ujedinjenja u Europi – osnivanje Europske zajednice za ugalj i čelik – koji je vremenom prerastao u Europsku uniju.

Izvor: cdm.me